Vláda projedná nulové mýtné poplatky na silnicích první třídy

29.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Možnost nulové sazby na silnicích první třídy, o které se po roce 2019 rozšíří mýtný systém, projedná ve středu vláda. O tom, na kterých úsecích budou moci kamiony jezdit zadarmo, rozhodnou kraje a obce. Vláda se zároveň seznámí s dosavadním průběhem mýtného tendru, ve kterém zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Vyplývá to z dokumentu ministerstva dopravy pro vládu. Mýtný systém se po roce 2019 rozšíří o 900 kilometrů silnic první třídy.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na začátku října ustoupil samosprávám, které od začátku proti záměru rozšířit mýto na silnice první třídy protestovaly. Podle nich by zpoplatnění úseků přesunulo tranzitní kamionovou dopravu na menší krajské silnice a do obcí.

Samosprávy by tak nyní měly dostat možnost vybrat úseky, na kterých bude nulová sazba uplatněna, týká se to však jen nově rozšířených úseků. Na úseky, které jsou zpoplatněny již nyní, se dohoda nevztahuje. Rozhodnutí samospráv bude podle Ťoka stát respektovat.

V tendru na nového provozovatele mýtného systému zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Současná mikrovlnná technologie, kterou provozuje dosavadní správce systému Kapsch, bude nahrazena satelitním systémem.

Elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007, systém funguje na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Stát na mýtném od roku 2007 vybral celkem 93,4 miliardy korun. Za prvních šest měsíců letošního roku z něj získal 5,4 miliardy korun, což je o 4,85 procenta meziročně více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK