Predikce MF je podle výboru pro rozpočtové prognózy realistická

12.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Výbor pro rozpočtové prognózy posoudil na svém pátečním zasedání listopadovou makroekonomickou predikci ministerstva financí jako realistickou. Stejně tak zhodnotil nový odhad daňových příjmů. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní rozpočtové rady Janis Aliapulios.

Ministerstvo financí v nové listopadové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,0 procenta a příští rok na 2,9 procenta. Letos by měl být podle MF hospodářský růst tažen investicemi, které jsou podpořeny penězi z evropských fondů a potřebou firem inovovat technologické vybavení. V roce 2019 bude hlavním tahounem růstu opět spotřeba domácností.

Pro vyhodnocení prognózy jako realistické hlasovalo pět ze sedmi přítomných členů výboru. Dva členové se zdrželi hlasování a zbylí tři členové výboru byli z jednání omluveni.

\"Zatímco v případě odhadu vývoje ekonomiky je hodnocení výboru stejné jako při posledním jednání v srpnu, u daňových příjmů došlo oproti létu ke změně. Srpnové odhady daňových příjmů totiž výbor považoval za nadhodnocené. Listopadová úprava však posunula fiskální prognózu ministerstva financí směrem k realistickým hodnotám,\" uvedl Aliapulios.

Zároveň výbor vyhodnotil jako realistický Fiskální výhled ČR, který rovněž zveřejnilo MF. Podle něj letos veřejné finance skončí v přebytku 1,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Přebytek by se přitom měl v poměru k HDP v dalších letech snižovat až na 0,8 procenta v roce 2021. \"V hodnocení fiskální prognózy MF tentokrát panovala mezi členy výboru velká shoda,\" uvedl předseda výboru Pavel Sobíšek.

Úkolem Výboru pro rozpočtové prognózy je posuzovat makroekonomické a rozpočtové prognózy ministerstva financí. Jde o prognózy, které při sestavování svého rozpočtu a střednědobých rozpočtových výhledů použije nejen stát, ale také státní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny a další veřejné instituce. Výsledek posouzení je MF podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti povinno zohlednit při svých prognózách.

Výbor pro rozpočtové prognózy je desetičlenný a zasedají v něm přední čeští ekonomové ze soukromé, veřejné i akademické sféry jmenovaní vládou na návrh Národní rozpočtové rady. Předsedou výboru byl v dubnu 2018 jmenován Sobíšek, místopředsedou výboru je hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK