Praha vypsala tendr za 1,25 mld na opravu Průmyslového paláce

12.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Pražský magistrát vypsal veřejnou zakázku v odhadované hodnotě 1,25 miliardy korun na dlouho plánovanou dostavbu a rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek, na informaci dnes upozornil deník E15. Pražští zastupitelé o vypsání zakázky rozhodli začátkem letošního září. Již hotový projekt rekonstrukce počítá se stavbou repliky zničeného levého křídla a vybudováním nového zázemí, technických prostor a podchodu ke Křižíkově fontáně. Levé křídlo paláce zničil v roce 2008 požár.

Nyní bude záležet na tom, zda nové vedení hlavního města nebude chtít projekt dostavby změnit. Vyjádření jeho zástupců ČTK shání.

S pracemi by se mohlo začít příští rok, tedy 11 let po požáru. Střechu paláce loni ještě poškodila vichřice.

Projekt opravy se snaží co nejvíce zachovat původní podobu stavby z roku 1891, kdy byl palác otevřen. Kromě toho počítá s dobudováním dalšího zázemí a technickými úpravami památkově chráněného objektu.

Novinkou bude například podchod pod levým křídlem paláce, kterým se bude možné od vchodu nebo z foyer dostat ke Křižíkově fontáně. Původně bylo v plánu vybudovat podchod i pod pravým křídlem, kvůli námitkám památkářů z toho však sešlo a podzemní pasáž bude pouze pod nově dostavěným křídlem. Vnikne pod ním také nový suterén s prostory pro zázemí či sociální zařízení. Interiéry paláce by měly z větší části zůstat ve stávající podobě.

Průmyslový palác byl postaven v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce byla přestavěna na společenský a taneční sál podle návrhu architekta Pavla Smetany. Změnilo se i jméno na Palác kultury a oddechu Julia Fučíka. Od 90. let měla celé Výstaviště včetně paláce pronajato Incheba, město jí před několika lety vypovědělo smlouvu a s dnes už přejmenovanou firmou se soudí. Od roku 2015 areál spravuje městská firma Výstaviště Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK