Ceny ropy vzrostly díky signálům, že OPEC v roce 2019 sníží těžbu

12.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes stoupají v reakci na prohlášení Saúdské Arábie, že podle Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích partnerů je oslabení poptávky po ropě dost velké na to, aby těžba byla snížena o zhruba milion barelů denně. Severomořská ropa Brent kolem 16:30 SEČ přidávala 1,44 procenta na 71,19 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu zdražila o 1,5 procenta na 61,09 dolaru za barel.

Saúdská Arábie, která je největší vývozcem ropy na světě, v neděli uvedla, že s ohledem na nižší poptávku v prosinci sníží dodávky o půl milionu barelů denně. Jak dnes řekl saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih, technická analýza podle OPEC a jejích spojenců naznačuje nutnost snížit příští rok těžbu proti říjnu asi o jeden milion barelů denně, aby byl trh v rovnováze.

Cena ropy v říjnu klesla zhruba o 20 procent pod vlivem prudkého zvýšení světové nabídky a ve světle zpomalení poptávky, a to zejména od odběratelů, jako je Indie, Indonésie a Čína, jejichž měny vůči americkému dolaru oslabily a měly negativní odpad na jejich kupní sílu. Podle oficiálních údajů se jen těžba Saúdské Arábie, Ruska a USA za poslední tři měsíce zvýšila o 1,05 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 71,19 70,18 New York - NYMEX WTI prosinec 61,09 60,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK