Babiš bude jednat s ministrem energetiky USA Perrym

13.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve středu setká s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym, který podniká cestu po střední Evropě. Jednat budou o hospodářské spolupráci, energetických projektech v Evropě, plynovodu Nord Stream 2, proti kterému Spojené státy vystupují, vnitřním trhu EU s plynem, iniciativách podporujících transatlantickou energetickou spolupráci a o jaderné energetice. O tématech schůzky informoval dnes tiskový odbor Strakovy akademie.

V Česku má americká společnost Westinghouse zájem o stavbu nových jaderných bloků. Do Prahy se ze Sofie stěhuje evropský regionální úřad amerického ministerstva energetiky.

Vedle Česka má Perry v programu cesty Polsko, Maďarsko a Ukrajinu. Americká administrativa se těmto zemím snaží nabídnout americké uhlí a alternativu k ruskému zemnímu plynu. Podle agentury Reuters Perry nedávno uvedl, že Spojené státy by stále mohly uvalit sankce na společnosti, které se podílejí na stavbě plynovodu Nord Stream 2. Ten zdvojnásobí množství ruského zemního plynu dopravovaného přímo do Německa po dně Baltu, takže se vyhne území Ukrajiny. Polsko a USA jsou ostře proti tomuto plynovodu.

Minulý týden uzavřela polská společnost PGNiG smlouvu na nákup zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Polsko se chce zbavit závislosti na ruském plynu, od ruského Gazpromu odebírá více než polovinu své roční spotřeby této komodity. Perry při té příležitosti zdůraznil, že dohoda představuje \"signál pro celou Evropu\", že diverzifikace energetických zdrojů posílí energetickou bezpečnost a celou ekonomiku.

Vláda Donalda Trumpa hledá nová odbytiště pro uhlí, protože jeho spotřeba v USA klesla na nejnižší úroveň od roku 1983 kvůli uzavření uhelných elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK