Ceny ropy dnes pokračují v poklesu

13.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v poklesu. Důvodem jsou přetrvávající obavy ze slabší globální poptávky a nadměrných dodávek na trhy, ale také prodeje na dalších trzích, včetně akciových.

Kolem 17:45 SEČ cena severomořské roby Brent klesla o 3,95 procenta na 67,35 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 4,05 procenta na 57,50 dolaru za barel. Od počátku října, kdy ceny stouply na nejvyšší hodnotu za čtyři roky, ropa zlevnila o více než 20 procent.

Ceny ropy v pondělí klesaly kvůli tlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa na ropný kartel OPEC, aby nesnižoval dodávky na trhy. Trump tak reagoval na zprávu Saúdské Arábie, že chce na prosincovém zasedání kartelu navrhnout snížení těžby, protože se zvyšují známky toho, že dodávky převyšují spotřebu.

OPEC ve své dnešní pravidelné zprávě o vývoji trhu s ropou snížil již čtvrtý měsíc za sebou odhad růstu poptávky na příští rok, tentokrát o 70.000 barelů na 1,29 milionu barelů denně. Naopak zvýšil odhad těžby zemí mimo kartel.

Ceny ropy také tlačí dolů vývoj kurzu dolaru. Americká měna se pohybuje kolem 16měsíčního maxima. Silný dolar zdražuje ropu pro dovozce, kteří platí jinými měnami, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 67,35 70,12 New York - NYMEX WTI prosinec 57,50 59,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK