USA podle Trumpa možná neuvalí další cla na zboží z Číny

16.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. listopadu (ČTK) - Spojené státy možná nebudou muset uvalit další cla na zboží z Číny. Uvedl to dnes americký prezident Donald Trump. Obě země podle něj dál pracují na dohodě, která by vedla k odstranění vzájemných obchodních sporů, napsala agentura Reuters.

Trump uvedl, že Čína usiluje o dohodu a zaslala seznam opatření, která je pro vyřešení obchodního konfliktu připravena učinit. Dodal nicméně, že tento seznam ještě nepovažuje za dostatečný, protože na něm chybí několik významných věcí.

Washington již letos uvalil cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 250 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč). Trump navíc opakovaně pohrozil zavedením cel na veškerý dovoz čínského zboží do USA, jehož hodnota v loňském roce činila více než 500 miliard dolarů.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Tato cla jsou i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Peking na americká cla reaguje odvetnými cly na dovoz z USA.

Trump již začátkem listopadu uvedl, že jednání s Čínou \"se vyvíjejí dobře\". Potvrdil rovněž, že se hodlá setkat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na summitu skupiny velkých světových ekonomik G20 v Argentině koncem tohoto měsíce.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK