Plzeň příští rok nezdraží teplo, MHD, nájmy,ani daň z nemovitosti

27.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 27. listopadu (ČTK) - Plzeň příští rok nezdraží teplo, MHD, nájmy městských bytů, odpady, ani daň z nemovitosti. Cena vodného a stočného vzroste o inflaci, tedy o 2,6 procenta, na 88,38 korun za metr krychlový. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu města.

\"Cena tepla se v příští roce nezmění,\" uvedla mluvčí radnice Marie Fialová. Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, drží podle svých webových stránek ceny tepla na stejné úrovni už od roku 2015 a je stále druhým nejlevnějším dodavatelem tepelné energie v ČR. Cena pro Plzeňany tak příští rok zůstává na 513 Kč/GJ. Majoritním vlastníkem Plzeňské teplárenské je město Plzeň, 35 procent akcií drží od 1. listopadu firma EP Infrastructure ze skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského. Oba vlastníci garantují lidem současné ceny tepla do roku 2021.

Čtvrté největší město v ČR zvýší od ledna příštího roku cenu vodného a stočného o inflaci na 88,38 Kč/m3 s, meziročně o dvě koruny. Podle šéfa představenstva městské Vodárny Pavla Šindeláře je hlavním důvodem pro zdražení růst vstupních nákladů na úpravu pitné vody a odkanalizování vody odpadní. Mzdy i další náklady přitom podle něj rostou v Plzni rychlejším tempem než inflace. Letošní cena vodného a stočného v Plzni je 86,14 Kč/m3, meziročně se nezměnila.

V příštím roce zůstává ve městě stejná cena předplatného i jízdenek MHD v autobusech, trolejbusech a tramvajích. Papírovou jízdenku si budou moci lidé stále koupit za 18 korun a 16 korun zaplatí za třicetiminutový tarif zakoupený ve voze Plzeňskou kartou nebo bankovní kartou, 60minutová přestupní sazba vyjde na 20 korun. Jízdné v Plzni drží radnice na stejné úrovni od ledna 2012.

Od letošního září jezdí děti od šesti do 15 let bezplatně za podmínky, že mají tento nárok aktivován na Plzeňské kartě. Předtím platily poloviční jízdné. Od ledna se rozšiřuje období platnosti předplatného ze současného intervalu 1 až 123 dní až na 365 dní. Studenti si tak podle Fialové budou moci koupit předplatné na celý školní rok. Zavádí se také rozdílná cena předplatného na 28 až 31 dní. Dosud byla shodná cena 452 korun. Od ledna se bude lišit - 28 dní přijde na 452 Kč, 29 dní na 464 Kč, 30 dní bude stát 476 Kč a 31 dní 486 Kč.

Město hradí svému dopravnímu podniku prokazatelnou ztrátu za provoz MHD přes 800 milionů Kč ročně. Loni vydalo 824 milionů korun, letošní odhad je 888 milionů Kč včetně růstu mezd řidičů.

Plzeň nemění ani ceny pronájmů ve svých 3000 bytech. \"Za standardní byt zaplatí lidé 82,10 korun za metr čtvereční a měsíc,\" uvedla Fialová. Daň z nemovitosti se nemění, stejně jako platba za komunální odpad, který od září 2015 sváží místo soukromníků městská firma Čistá Plzeň. Za svoz popelnice s obsahem 120 litrů jednou týdně se platí 606 Kč za půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK