Jak naplánovat rodičovskou? Jak změnit její výši?

04.12.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Na jak dlouho si vzít rodičovskou? Otázka, před kterou stojí každý rodič. Jak se prodlužuje či zkracuje? Můžete pobírat rodičovský příspěvek i při práci? A jak to ovlivní vaše nároky na nemocenskou, ošetřovné a další dávky?

Stanovení délky a výše rodičovského příspěvku se občas rovná věštění z křišťálové koule. Musíte si vykalkulovat potenciální rozrůstání rodiny, práci, příjem a dalších x proměnných. Výhodou je, že si délku čerpání můžete každé 3 měsíce zkrátit či prodloužit. Krom osobních faktorů byste měli vzít v úvahu i fakt, že rodičovská má vliv na výplatu některých dalších sociálních dávek (např. nemocenské), abyste nebyli v budoucnu nepříjemně překvapení.

Češi tradičně volí spíše dlouhé rodičovské dovolené, což je ve srovnání s jinými zeměmi poměrně nezvyklé a dnešní systém rodičovské pomalu vychází vstříc snadnějšímu návratu do práce.

Nemožnost jednorázového dočerpání rodičovského příspěvku je těžké skousnout

Dítě se tváří kysele

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský příspěvek v roce 2018, 2019 a 2020

Rodičovský příspěvek má aktuální výši 220 tisíc Kč, jestliže splníte podmínky k jeho získání, tak si tuto částku rozdělíte na počet měsíců, který uznáte za vhodný, a tato částka se vám rovnoměrně rozpočítá.

Pro rodiče vícerčat činí rodičovský příspěvek 1,5násobek základního rodičovského příspěvku, tedy 330 tisíc Kč.

Od 1. ledna 2020 se podle navrhované novely rodičovský příspěvek zvýší na 300 tisíc Kč, pro rodiče vícerčat na 450 tisíc Kč. Nárok na něj budou mít ti rodiče, kteří již rodičovský příspěvek pobírají. Na zvýšený rodičovský příspěvek budou mít také ti, kteří již rodičovský příspěvek vyčerpali dříve, ale jejich dítě bude slavit 4. narozeniny po 31. prosinci 2019 (a jeho nárok bude přetrvávat, tedy nebude mít například mladšího sourozence). 

Ovšem tito rodiče si budou muset podat žádost o dočerpání zvýšené částky rodičovského příspěvku (tedy 80 tisíc Kč). Nárok na vyšší rodičovský příspěvek se ruší narozením mladšího sourozence. Dodejme, že novela o růstu rodičovské nebyla dosud schválena, ale koalice ANO a ČSSD se na jejím znění již shodla. Navýšení rodičovského příspěvku má také podporu dalších stran poslanecké sněmovny.

Tip: Rodičovský příspěvek vzroste od 1. ledna 2020 o 80 tisíc Kč

Jak na prodloužení rodičovského příspěvku?

Pro změnu rodičovského příspěvku stačí poslat žádost, kterou najdete na webu Ministerstva práce a sociálních věcí. Tato žádost se dá poslat poštou i online.

Jak často si můžete změnit délku a výšku rodičovského příspěvku?

Délku vyplácení i výši měsíčního rodičovského příspěvku si můžete měnit každé 3 měsíce. Při změně se od částky 220 tisíc (či 330 tisíců vícerčat) odečte již vyplacená částka a zbytek se přepočítá podle vámi zvolené délky vyplácení.

Jednorázové dočerpání rodičovského příspěvku? Nemožné!

Poslanec za ANO Aleš Juchelka předložil návrh na možnost jednorázového vyčerpání rodičovského příspěvku, což by se hodilo rodičům, kteří se potřebují rychleji vrátit do práce, nebo rodičům, kteří nečekaně čekají další miminko. Bohužel byl tento návrh zamítnut, takže nevyčerpaný rodičovský příspěvek je daní za další dítě.

Příklad:

Pan Michal je na rodičovské dovolené se svým ročním synem. Zvolil si 4leté rodičovské období, protože s druhým dítětem s manželkou nepočítali. Jenže se jim podařilo druhé miminko. Bohužel pan Michal nestihne dočerpat rodičovský příspěvek a přijde o polovinu rodičovského příspěvku.

Tip: Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku

Nárok na nemocenskou při rodičáku nemáte

Bohužel nárok na nemocenskou při pobírání rodičovského příspěvku ztrácíte. A to i v tom případě, když pracujete na plný úvazek.

Příklad:

Pan Barbar je na rodičovské dovolené, při které pracuje na plný úvazek. Onemocní na tři týdny. Bohužel pan Barbar nemá nárok na nemocenskou.

Tip: Vypočítejte si výši nemocenské

Rodičovský příspěvek a jesle

Rodičovský příspěvek můžete čerpat jen tehdy, pokud vaše dítě (2leté a mladší) nestráví v jeslích více než 46 hodin v kalendářním měsíci. Pokud tedy plánujete dítě dát brzy do jeslí, tak doporučujeme rodičovský příspěvek, co nejrychleji vyčerpat.

Ošetřovné a rodičovský příspěvek

Nárok na ošetřovné má rodič, který pobírá rodičovský příspěvek a současně přitom pracuje.

Příklad

Pan Šimon pobírá rodičovský příspěvek a u toho má poloviční pracovní úvazek. Onemocní mu dcerka (5 let). Ze zákona má nárok na ošetřovné i při pobírání rodičovského příspěvku.

Rodičovský příspěvek v budoucnosti

Rodičovský příspěvek nerostl přes 10 let a od roku 2020 se pravděpodobně mohou rodiče těšit na navýšení o 80 tisíc korun. Možnost jednorázového vyčerpání by řada rodičů jistě uvítalo, protože mnoho rodičů plánuje mít děti v rámci "jedné rodičovské dovolené." Jenže naplánovat početí a sladění s výplatou rodičovské není jen tak.

Příště se podíváme na to, jak si OSVČ vyřídí rodičovský příspěvek.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY