Hypoteční sazby rostou nad 3 procenta

06.12.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypotéky se sazbou začínající dvojkou se pomalu stávají minulostí. V listopadu zachvátila hypoteční trh velká vlna zdražování. Až na výjimky rostly sazby ve všech bankách. Průměr nabídkových sazeb vzrostl o 2 desetiny procentního bodu a u nejčastěji poskytovaných úvěrů jsme již nad třemi procenty. Sazby se nad 3 procenta vracejí po 4 letech.

Sazby letí nahoru

Úrokové sazby v průběhu listopadu změnila Equa bank, Hypoteční banka, mBank, Wuestenrot, Moneta, UniCredit Bank, Komerční banka, Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Fio banka. Mimo tuto vlnu zdražování tedy zůstala pouze Sberbank, která však sazby zvyšovala v říjnu. K tomu ještě na 1. prosincový den naplánovala zvýšení sazeb Air Bank.

V segmentu hypoték do 80 % LTV v drtivé většině případů došlo ke zvýšení sazeb. Naopak určitou cenovou korekci jsme zaznamenali u úvěrů s LTV nad 80 %.

Vývoj nabídkových sazeb dlouhodobě monitorujeme prostřednictvím indexů GOFI. Titulní index GOFI 70 díky výše uvedeným cenovým změnám v listopadu meziměsíčně vzrostl o 19 bps. a po 4 letech pronikl nad 3procentní hranici. Jeho aktuální hodnota činí 3,05 %. Oproti loňskému roku jsou nyní nabídkové sazby hypoték již o 7 desetin procentního bodu výše.

Jak se vyvíjí hypotéky

Navzdory drobným cenovým korekcím v Monetě, Komerční a Hypoteční bace, rostl v listopadu i index nabídkových sazeb úvěrů s LTV mezi 80 a 90 % LTV. Index GOFI 90 v listopadu vzrostl o 6 setin procentního bodu na 3,65 procenta.

Skutečné sazby se zpožděním kopírují vývoj nabídkových sazeb

V monitoringu hypotečních sazeb je třeba odlišit nabídkové od realizačních cen, které monitoruje portál hypoindex.cz prostřednictvím respektovaného ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX. Hodnota tohoto ukazatele v říjnu vzrostla na 2,66 %. Vyřízení úvěru však nějakou dobu zabere, takže vývoj realizačních sazeb jde za indexem nabídkových sazeb s určitým zpožděním. Není náhodou, že index GOFI 70 se na hodnotě 2,67 % nacházel již v září, jak ilustruje následující graf. Index realizačních sazeb bude trend nabídkových sazeb a tím i indexy GOFI následovat a i v případě FINCENTRUM HYPOINDEXu očekáváme dosažení 3 procentní hranice v horizontu několika málo měsíců.

Hypotéky listopad 2018 vývoj úrokových sazeb

Budou hypoteční sazby klesat nebo růst?

Vývoj úrokových sazeb hypoték: „Pro další vývoj sazeb bude velice důležitá měnová politika ČNB a nastavení jejích sazeb. Stále je ještě ve hře další zvýšení sazeb v prosinci, osobně si myslím, že to není nezbytné,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Sazby v posledních měsících prudce stoupaly v souladu s tím, jak rostly sazby ČNB a jak rostla cena peněz na mezibankovním trhu. Nyní vidíme na mezibankovním trhu zřetelný obrat a cena peněz již několik týdnů klesá.

Vývoj ceny „dlouhých peněz“ ilustrovaný na úrokových swapech

Cena peněz na trhu listopad 2018

„Ve stávající situaci nevidím důvod, aby banky dál zdražovaly. V lednu a únoru je pak obvykle menší poptávka po úvěrech a bylo by dobré cenu stabilizovat,“ říká Libor Ostatek.

Za pozornost také stojí fakt, že dlouhé peníze jsou v tuto chvíli o nepatrný díl levnější, než 5leté, což v minulosti bylo téměř vždy naopak. Lze tedy předpokládat, že trend přibližování cen hypoték s fixací na 5 a více let bude pokračovat. A nikoho by nemělo ani překvapit, že delší fixace mohou být i cenově atraktivnější, protože pro banku představují prostředek k tomu, jak si klienta získat na co nejdelší dobu.


Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, Patria.cz, banky

Společnost GOLEM FINANCE je ryze českou společností založenou v roce 2006, která se specializuje na oblast financování bydlení. Svůj úspěch stavíme na otevřené komunikaci, odbornosti, nezávislosti a dlouhodobém partnerství. Od roku 2007 máme zastoupení ve všech krajích České republiky. Naši hypoteční makléři za dvanáct let činnosti pomohli k vlastnímu bydlení více než 33 tisícovkám klientů, zprostředkovali úvěry v hodnotě převyšující 37 miliard korun a jako společnost jsme se stali lídrem v produktivitě a kvalitě zpracovaných hypoték. Od poloviny roku 2011 v našich řadách působí více než 100 hypotečních makléřů a společnost je bankami a stavebními spořitelnami oceňována jako jeden z nejvýznamnějších partnerů v oblasti financování bydlení. Více na www.golemfinance.cz.

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ