Iveco jedná o mimořádné prémii pro zaměstnance, navrhly ji odbory

06.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vysoké Mýto (Orlickoústecko) 6. prosince (ČTK) - Iveco Czech Rebublic z Vysokého Mýta na Orlickoústecku jedná tento týden o mimořádné zaměstnanecké prémii. Navrhly ji odbory, protože se firmě daří. Odměna ale nebyla součástí kolektivní smlouvy. ČTK to dnes sdělili zástupci firmy i odborů.

\"Počet vyrobených vozů má v posledních čtyřech letech zvyšující se tendenci a podíl na těchto rekordních výsledcích mají všichni zaměstnanci,\" uvedl v písemném vyjádření předseda základní organizace OS KOVO Karosa Bohuslav Vítek.

Dalšími důvody, proč by zaměstnanci měli dostat prémie, je podle Vítka vysoká fluktuace zaměstnanců, přesčasová práce a nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Vedení firmy s odbory o návrhu jedná, uvedlo Iveco v písemném vyjádření. Výši požadavku ani jedna strana neupřesnila.

Podle vyjádření společnosti, mzdy v podniku rostou každý rok a jsou vyšší než je republikový průměr, ve třetí čtvrtině roku byla průměrná mzda v ČR přes 31.000 korun. Od letošního dubna stoupla mzda ve vysokomýtském podniku o devět procent. Příští rok poroste od března o 7,2 procenta.

\"Nápad na vyplacení takové odměny nám nedávno byl přednesen ze strany odborové organizace, a to zcela mimo rámec kolektivního vyjednávání. Iveco Czech Republic vůči zaměstnancům dostává všem svým závazkům, a to v podobě včasného a řádného vyplácení mezd či poskytování velké řady nadstandardních benefitů,\" uvedl generální ředitel Jiří Vaněk.

Informaci o jednáních přinesl Orlický deník. Podle Vítka zaměstnanci podporují návrh odborářů pokojně. Vedení firmy se setkává se zaměstnanci na konci roku a schůzek se koná několik, protože podnik má 3500 lidí. Zatím se uskutečnily dvě.

Deník zveřejnil fotografii z facebooku, kde u silnice I/35 stojí desítky lidí s transparentem, na němž je napsáno \"Tyhle ruce vám vydělávají peníze\". Snímek podle Vítka lidé pořídili, když šli na schůzku s managementem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK