ČSÚ: Stavebnictví v říjnu zpomalilo meziroční růst na 10,4 pct

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Stavební výroba v říjnu zpomalila meziroční růst na 10,4 procenta ze zářijového revidovaného růstu o 11,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství v říjnu meziročně vzrostla o 11,6 procenta, v inženýrském se zvýšila o 7,7 procenta. Dnes o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). V říjnu bylo dokončeno více než 3600 bytů, což je podle vedoucí oddělení statistik stavebnictví Petry Cuřínové jedna z nejvyšších hodnot za posledních deset let.

Letošní říjen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o devět procent. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně nižší o procento.

V říjnu vydaly stavební úřady 7603 stavebních povolení, o dvě procenta méně než loni. Orientační hodnota povolených staveb klesla meziročně o 1,8 procenta na 36,3 miliardy korun.

Počet zahájených bytů v říjnu meziročně klesl o 1,7 procenta na 2780 bytů a počet dokončených bytů vzrostl o více než polovinu na 3642 bytů. \"Výstavba probíhala zejména mimo hlavní město a převažovaly byty v rodinných domech,\" uvedla Cuřínová.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu meziročně zvýšil o 0,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 39.743 Kč.

fsl mal

ČTK ke zprávě připravila datovou vizualizaci, kód mohou použít oprávnění držitelé licence:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK