ČSÚ: Průmysl v říjnu po zářijovém poklesu vzrostl o 6,7 pct

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku v říjnu po zářijovém poklesu vzrostla meziročně o 6,7 procenta bez očištění o sezonní vlivy. Je to druhý nejlepší výsledek v letošním roce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a elektrických zařízení. Letošní říjen měl ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o jeden pracovní den více. Po očištění o tento vliv průmyslová produkce meziročně vzrostla o 3,3 procenta.

Na říjnovém růstu českého průmyslu se podílela téměř všechna odvětví. \"Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, která po dvou měsících poklesu vzrostla o 8,4 procenta,\" uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová. Dařilo se také firmám, které vyrábějí kovové konstrukce a kovodělné výrobky. V této oblasti ČSÚ zaznamenal růst o 9,4 procenta. Výroba elektrických zařízení posílila o 7,5 procenta.

Naopak meziroční pokles vykázala produkce těžby a dobývání, a to o 3,1 procenta. Klesla také výroba chemických látek a přípravků (o 1,5 procenta) a oděvů (o 5,1 procenta).

Hodnota nových zakázek se v říjnu meziročně zvýšila o 12,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,2 procenta, tuzemské zakázky vzrostly o 8,1 procenta. Zakázky přibyly zejména výrobcům aut a přívěsů i producentům elektronických a optických přístrojů a počítačů. Nové zakázky klesly pouze výrobcům oděvů.

Tržby z průmyslové činnosti se v říjnu zvýšily o 9,6 procenta ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Stoupl i průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky, a to o 0,7 procenta. Průměrná hrubá mzda zaměstnanců v průmyslu vzrostla meziročně o 8,4 procenta na 33.835 Kč měsíčně.

dto jw

ČTK ke zprávě připravila datovou vizualizaci, kód mohou použít oprávnění držitelé licence:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK