Tvorba pracovních míst v USA v listopadu zaostala za očekáváním

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. prosince (ČTK) - Americká ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 155.000 nových pracovních míst, což je méně, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti zůstala na 3,7 procenta, tedy na nejnižší úrovni od roku 1969. Vyplývá to z dnešní zprávy ministerstva práce USA.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali se vznikem zhruba 200.000 nových pracovních míst. Údaje o trhu práce podle Reuters signalizují určité zpomalení ekonomické aktivity v USA, což by mohlo podpořit očekávání, že americká centrální banka (Fed) v příštím roce přikročí k menšímu počtu zvýšení úrokových sazeb.

Na listopadovou tvorbu nových pracovních míst mohl mít podle agentury Reuters negativní vliv mimo jiné nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Dnešní údaje ministerstva práce rovněž ukázaly, že americká ekonomika v září a říjnu vytvořila o 12.000 pracovních míst méně, než se dosud předpokládalo.

Průměrná hodinová mzda se v listopadu meziměsíčně zvýšila o 0,2 procenta po říjnovém nárůstu o 0,1 procenta. Meziroční tempo růstu mezd zůstalo na 3,1 procenta, tedy na nejvyšší úrovni od dubna 2009.

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK