Elektřina je nejdražší za sedm let. Zdražuje většina dodavatelů

20.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


O stovky až tisíce korun narostou českým domácnostem roční účty za elektřinu. Většina dodavatelů totiž zdražuje, protože rostou ceny elektřiny na energetických burzách. Nahoru je žene vysoká poptávka, ceny i uhlí i emisních povolenek. V průměru bude v roce 2019 cena elektřiny vyšší o 8 až 10 %.  

Že se bude zdražovat, naznačila už první polovina letošního roku. V červnu navýšil ČEZ, největší elektrárenská společnost v zemi, elektřinu o 4 %. A k dalšímu zdražení se odhodlal na sklonku roku. „V tuto chvíli jde převážně o sazby pro zákazníky, kteří elektřinou netopí a neohřívají s ní vodu. Tím pádem pro ně nemá úprava cen takový dopad. Zákazníky jsme informovali, že v průměru se účet za elektřinu zvýší o 8 %,“ říká Roman Gazdík, tiskový mluvčí společnosti ČEZ.

Zdražují hlavně nefixované produkty

Zdražení oznámila také společnost E.ON. „Zvýšení ceny se dotkne pouze klientů, kteří nemají fixované ceny energie. Přestože cena silové elektřiny na burzách vzrostla meziročně téměř o polovinu, promítneme tento nepříznivý vývoj do konečných cen v co nejmenší možné míře, v průměru o 9 %,“ dodává Martina Slavíková.

Ceny elektřiny zvýší i alternativní dodavatelé. Největší z nich, společnost Bohemia Energy, bude navyšovat hlavně ceny u nefixovaných produktů. „Zdražení od ledna příštího roku se dotkne pouze těch zákazníků, kteří nemají zafixované ceny nebo nemají produkty s cenami odvozenými od cen velkoobchodního trhu. Jejich celkový účet za elektřinu, tedy včetně regulované části, stoupne v průměru o 8 % až 10 %,“ vysvětluje.

Cena elektřiny roste

(foto: Shutterstock)

 

Zvýší se i cena distribuce

Zároveň poroste i cena regulovaných plateb, které pro domácnosti tvoří zhruba polovinu výsledné ceny elektřiny. Regulované položky, kam spadá třeba distribuce, jsou v kompetenci Energetického regulačního úřadu, který vydal nové cenové rozhodnutí na sklonku listopadu. Distribuce a přenos elektřiny zdraží o 2,1 %, zlevní ale poplatky za systémové služby nebo podpora elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.

 „V ceně za přenos a distribuci elektřiny se odráží rostoucí ceny silové elektřiny, které se projevují nárůstem nákladů na krytí ztrát. Významný dopad na cenu za přenos a distribuci elektřiny mají také investice do nových vedení a transformoven, které zajistí zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti dodávky elektřiny," přibližuje změny Pavel Círek, ředitel Odboru regulace elektroenergetiky ERÚ.

Do ceny, kterou domácnosti zaplatí za elektřinu v roce 2019, je proto nutné připočítat ještě distribuci a další regulované položky. „Po započtení změn, které nyní pro všechny oznámil Energetický regulační úřad, se číslo posune nad 10 procent,“ upozorňuje Roman Gazdík. Zároveň je třeba podotknout, že pokud si domácnosti ceny elektřiny fixují, regulované poplatky jim stejně zdraží, protože jich se fixace nedotýká.

Zdražuje se kvůli uhlí i povolenkám

Dodavatelé se dlouhou snažili udržet ceny elektřiny na uzdě, protože zdražování znamená, že zákazníci od nich mohou odejít ve zkrácené výpovědní lhůtě, a to i v případě, že mají smlouvu na dobu určitou.

Zdražení odráží vývoj na energetických burzách, kde dodavatelé komoditu nakupují, aby ji následně prodali koncovým zákazníkům. Za posledních dvanáct měsíců ceny silové elektřiny narostly o zhruba 60 %. „V roce 2016 byly na úrovni kolem 20 euro, nyní jsou téměř na trojnásobku,“ podotýká Roman Gazdík.

Komodity zdražují, protože se ekonomice daří, a tak je po zdrojích poptávka. Rostou také ceny ropy, uhlí i plynu, které zpětně ovlivňují cenu elektřiny. Její zdražování je navíc výrazně posíleno růstem ceny emisních povolenek. Zdražování elektrického proudu se netýká jen České republiky, ale celé Evropy.


Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel