Senát o přistoupení ČR k fiskálnímu paktu EU rozhodne až za týden

12.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Senát o týden odložil jednání o přistoupení Česka k fiskálnímu paktu zemí EU. Rozhodl o tom dnes v úvodu své první prosincové schůze. Horní komora se začala zabývat výsledky posledních dvou summitů EU, které přišel senátorům místo premiéra Andreje Babiše (ANO) představit ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Předseda vlády se z jednání opět omluvil.

Fiskální pakt zemí EU má stanovit rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států EU. Česko je kromě Velké Británie jedinou zemí EU, která k ratifikaci dosud nepřistoupila. Sněmovna pakt schválila už počátkem listopadu. Souhlas s paktem vyslovily i všechny tři senátní výbory, které jej projednávaly.

Výhrady k paktu mají občanští demokraté. Podle nich je smlouva je zbytečná a obtížně vymahatelná a je také symbolickou cestou k přijetí eura. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to již opakovaně odmítla. Podle ní přistoupení k paktu neovlivňuje rozhodnutí české strany o vstupu do eurozóny a nijak k němu dodatečně nezavazuje. Nebude podle ní mít žádný přímý nebo nepřímý dopad na státní rozpočet a umožní české straně účastnit se plnohodnotně summitů eurozóny.

Fiskální pakt je mezinárodní smlouva, kterou v roce 2012 podepsalo 25 členských států EU. Platí od 1. ledna 2013 a členské země EU mohou k paktu přistupovat kdykoliv. Státy eurozóny a signatáři mimo eurozónu, kteří oznámili úmysl být ustanoveními vázáni, musí zavést do vnitrostátního práva pravidlo vyrovnaných rozpočtů vládního sektoru. Tím se rozumí roční saldo hospodaření vládního sektoru očištěné o vliv hospodářského cyklu a jednorázových a přechodných opatření (tzv. strukturální saldo) ne horší než minus 0,5 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK