Jaké a komu koupit vánoční dárky v lékárně?

21.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Možná budete ještě o víkendu bloumat po obchodním centru a kupovat na poslední chvíli vánoční dárky. Kupujete dárky pro celou rodinu i v lékárně?

Vezměme si některé oblíbené doplňky a jejich účinky. Například v reklamách hodně slýchané brusinky nebo přípravky na podporu funkce kloubů a kostí.

Pro zdravé zbytečné

Jako součást doplňku stravy neprokazují podle odborníků brusinky jednoznačný efekt na infekce močového ústrojí. Nějaký efekt se připouští u pacientů s opakujícími se infekty močových cest. Ale kupovat je zdravým to je dle současných studií zbytečné.

U přípravků na klouby, kosti, chrupavky bychom měli skutečně vědět, pro koho je přípravek určen. Pro zdravou populaci je totiž zbytečný a nefunguje ani jako prevence.

Naopak pacienti s osteoartrózou, senioři, lidé s nadváhou a lidé s extrémní námahou kloubů tyto doplňky podle expertů mohou využít. Podle některých studií jsou účinné zejména ve snižování příznaků, jakými jsou bolestivost nebo ztuhlost.

Pozor na interakce

Laik obvykle také nezná vzájemné reakce různých látek v doplňcích stravy mezi sebou nebo s léčivy, a to může být také nebezpečné.

Zázvor, grapefruit, ginkgo biloba a další zpomalují metabolismus některých léčiv, takže mohou zvýšit jejich účinek. Naopak schizandra či třezalka působení některých léčiv snižují. Pokud tedy máme předepsané léčivé přípravky a uvažujeme o doplňku stravy, měli bychom jejich současné užívání konzultovat alespoň v lékárně, doporučují odborníci.

Vánoční dárek z lékárny

(foto: Shutterstock)

 

Zvýšení rizika úmrtnosti

Na vitaminy a multivitaminy pod stromkem také můžeme narazit. Jenže v některých výzkumech se ukázalo, že doplnění stravy o vitaminy v podobě multivitaminových preparátů nemusí být vždy prospěšné, dokonce mohou zvyšovat rizika úmrtnosti. Za jistých podmínek se totiž mohou některé z vitaminů stát prooxidačními a poškozovat tak naše zdraví. Doplňky stravy nám navíc samy o sobě nepomohou v případě špatného stravování, nedostatku pohybu a přemíry stresu.

Když začneme užívat vitaminy, mohou pomoci v případě prokázaného nedostatku některého z nich. Při doplňování širokého spektra vitaminů bude ale jejich nemalá část pro náš organismus nadbytečná, a navíc tím můžeme zatížit ledviny a játra. Nic se nestane, pokud jsme zdraví. Jestliže však máme nemocné právě tyto orgány, může to mít nepříjemné následky.

Vysvětlete, koho obdarováváte

I přes uvedené výhrady je jasné, že nákupní mánie v lékárnách před Vánoci jen tak nepoleví. Když už tedy bude důvod k nějaké koupi v lékárně, měli byste podle odborníků uvést, zdali je to pro muže, ženu nebo dítě, věk obdarovaného, jeho zdravotní potíže a seznámit se s cenovou relací. Lékárník by pak měl na základě potřeby klienta prostředek doporučit a poradit. Rozhodně se nespoléhejte jen na informace z reklamy nebo internetu.

Jedním z vděčných cílů marketingu jsou ti nejmenší. Doplňky zdraví u dětí nemají podle expertů smysl, pokud jsou zdravé. V první řadě bychom měli dbát na jejich správnou stravu a o jejich pohyb. Ten jim chybí stále častěj.

Jednou ročně řešíme následky

Podle slov farmaceutických odborníků nákupem doplňků v lékárnách řešíme pouze následky. Navíc k tomu dochází jen jednou za rok, právě o Vánocích. Pokud ale někdo neupraví svůj životní styl, nepomůže mu prostě nic a žádná zázračná pilulka na tuto nemoc neexistuje, i když v reklamě a v médiích uslyšíte něco jiného. Podpora zdraví vyžaduje každodenní pravidelnou aktivitu. Na to ale rádi zapomínáme a jako omluvu se ji snažíme nahradit snadným řešením v podobě doplňků stravy.

Nakupovat dárky pod stromeček v lékárně tedy příliš vhodné není. Měli bychom celoročně pracovat nejen na prevenci nemocí, ale taky své zdraví aktivně a celoročně podporovat. O Vánocích to nedoženeme, navíc si můžeme i ublížit.


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel