Staronové novoroční předsevzetí: hlavně zhubnout

28.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Většina z nás si mezi svá povánoční předsevzetí dává shození přebytečných kil. Není lepší tomu předejít než zatěžovat organismus kily navíc a týrat pak sám sebe při jejich zbavování? A když už k nadváze dojde, jak se jí zbavit efektivně a už skutečně nepřibrat?

Hodně z nás zavírá oči, když vstupuje na váhu. Čtvrtina žen v České republice trpí obezitou, u mužů je to o něco menší číslo. Zato nadváhu má přes 50 % všech lidí středního věku, čtvrtina chlapců a 13 % dívek.

Pozor na koktejly

I když u nás tedy neplatí pravidlo, co Čech, to štíhlý střízlík, většina z nás se alespoň snaží se svou váhou něco dělat. A tak na internetu hledáme diety, dáváme na rady kamarádů a kamarádek. Nakonec to většinou skončí návratem k naší ne právě oblíbené přítelkyni – nadváze. Tomuto jevu se říká jojo efekt.

„Když už člověk absolvoval spoustu diet s jojo efektem, pak neví, v čem je vlastně problém. Myslí si, že má dobře sestavený jídelníček, pravidelně sportuje, a přesto se mu nedaří hubnout. Co pak? Měl by vyhledat odbornou pomoc, například nutričního terapeuta. A čím dřív se nadváha začne řešit, tím lépe. Častokrát stačí změnit skutečně jen málo a začne se dařit. Měla jsem v ambulanci pacientku, která se celý život trápila různými dietami. Nejedla žádné pečivo, pak měla večer hlad a vybílila lednici. Když začala snídat celozrnný chléb, celý problém byl vyřešen a už se nepotřebovala dojídat pozdě večer,“ říká odborná internistka Centra redukce hmotnosti a preventivní medicíny Nemocnice Valašské Meziříčí Lucia Holubová.

Zároveň varuje před různými „zázračnými“ hubnoucími přípravky, doplňky stravy a koktejly. „To je zbytečné utrácení peněz. Není nad zdravý jídelníček sestavený z čerstvých a kvalitních potravin. Medikamenty v léčbě obezity patří do rukou obezitologa, který je předepíše v indikovaných případech.“

Jak o vánocích nepřibrat

(foto: Shutterstock)

Poslední večeře

Představme si tedy, že nadváhou či obezitou trpíme a možná si to ani někteří představovat nemusíme. A máme chuť s tím něco dělat.

„Pak je potřeba změnit životní styl. Velmi důležité je jíst pravidelně, určitě snídat, nevynechávat svačiny a večeře. Když vás někdo varuje před jídlem po páté hodině odpoledne, je to nesmysl. Poslední jídlo by se mělo jíst asi 2,5 až 3 hodiny před spaním.  Mohl by to být třeba bílý jogurt, nebo kefír, či méně sladké ovoce – půlka grepu, nebo kousek zeleniny. Prostě v malém množství. Pokud pracujete ve směnném provozu, je pravidelný stravovací režim složitější, ale je také možný,“ upozorňuje Lucia Holubová.

Zásadní je podle ní i skladba jídelníčku. Měl by obsahovat všechny živiny, tedy komplexní cukry, například celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, bílkoviny, které jsou obsaženy v mase, rybách, mléčných výrobcích, luštěninách a vejcích, správné tuky (ty najdete je v ořeších, avokádu nebo rybách).

Vitamíny a minerály

A zapomenout bychom neměli ani na vitaminy a minerální látky. Naopak vyhnout bychom se měli jednoduchým cukrům, tedy bílému pečivu a sladkostem.

„Ovšem bez pravidelné pohybové aktivity to nepůjde. Možná je fajn si najít „parťáka“, který vás ve vašem úsilí podpoří. A teď mi dají za pravdu lidé, kteří pravidelně sportují – sportem a pravidelným pohybem se vyplavují endorfiny – hormony štěstí. Ty jsou pak motorem pravidelné pohybové aktivity,“ upozorňuje Lucia Holubová.

Občasné porušení zásad neublíží

Nikdo z nás není svatý a každého občas přiláká například cukrárna, nebo posezení s kamarády u piva. Pokud se budete stravovat pravidelně, jíst jídla z čerstvých a zdravých potravin, budete sportovat, jistě vám neublíží občasné porušení těchto zásad. Víkendová návštěva u babičky, u které si dáte vepřo-knedlo-zelo asi vadit nebude, spíše vám bude těžko od žaludku, když už budete zvyklí na lehčí jídelníček. Občasné pivo s kamarády, ale raději ne víc než dvě, někdy návštěva cukrárny. Stejně si v té cukrárně vyberete méně tučný a méně sladký zákusek. Proč? Když zkusíte, jaké to je jíst racionálně a zdravě, nebude se vám chtít jít do situace, kdy budete zase těžcí, nepohybliví a duševně mátožní. Držíme vám palce, ať vám vůle vydrží.


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel