Vláda a firmy vypracují strategii pro umělou inteligenci

16.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Vláda se na konci ledna bude zabývat vznikem národní strategie pro umělou inteligenci. Podílet se na ní bude akademický sektor i komerční sféra. Memorandum o spolupráci v oblasti umělé inteligence dnes podepsali zástupci vlády a Platformy pro umělou inteligenci. Evropská komise vyzvala členské státy, aby nechaly vzniknout národní strategie do konce prvního pololetí.

Česká republika tak navazuje na aktivity na evropské úrovni. Evropská komise v prosinci představila plán, kterým chce ve spolupráci s členskými státy EU podpořit vývoj a využívání umělé inteligence. Česko chce také spolu s Německem usilovat o vytvoření evropského centra umělé inteligence. Jeho sídlo by mohlo být v Praze.

V příštím desetiletí by měla být tato oblast financována v rámci EU nejméně 20 miliardami eur (přes 512 miliard Kč) ročně, a to z veřejných i soukromých zdrojů.

Platformu založil loni Svaz průmyslu a dopravy ČR. Podle dokumentu svazu se má zabývat například otázkami \"schopnosti počítačových programů učit se, rozhodovat a napodobovat jiné inteligentní lidské chování.\" Platforma má za cíl navrhovat konkrétní možnosti využití umělé inteligence, vyjadřovat se také k legislativnímu ukotvení a etické stránce jejího využívání a zakotvení v každodenním životě, a tím i zabránění snížení konkurenceschopnosti českého průmyslu.

Členy platformy jsou například firmy Google, IBM či ČEZ, dále Západočeská univerzita v Plzni, České vysoké učení technické v Praze, Vysoké učení technické Brno nebo Úřad vlády.

jsa mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK