Je Valentýn svátek lásky, nebo jen zaprodaná komerce?

07.02.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Sv. Valentýn je umělým svátkem importovaným z Ameriky. V Česku totiž slavíme lásku přece prvního máje.

Sv. Valentýn jsme před pár lety ještě neslavili a neprožívali. Dneska už je ale v Česku a na Slovensku docela zabydlený, i když tradicionisté si první květen jako lásky čas nikdy nenechají vzít. Na druhou stranu, co je špatného na tom oslavovat lásku i několikrát za rok.

Kdy je Valentýn

Valentýn jako svátek se tradičně slaví 14. února. V roce 2022 připadá 14. února na pondělí. V tento den oslavují lásku v USA, v Kanadě a Austrálii, ve Velké Británii i v dalších zemích západní Evropy, jako je Itálie, Portugalsko, Španělsko a Francie.

V evropských zemích se svátek sv. Valentýna zabydlel až koncem 20. století, kdy byl víceméně komerčně importován z USA. Tradice tzv. valentýnek, neboli přáníček a papírového vyznání lásky, se v našich končinách moc neujala, zato ale supermarkety, obchody, obchodní řetězce i výrobci sladkostí svátek hned nadšeně adoptovali. Mezi nejčastější dárky patří čokoláda a jiné sladkosti, během Valentýna se například celosvětově prodá až 35 miliónů kusů bonboniér, dále pak květiny, parfémy, spodní prádlo nebo šperky. Ke správnému Valentýnovi patří určitě i dobrá večeře, víno a zákusek.

Valentýn je po celém světě dnem lásky a mnoho mužů považuje tento den za tu nejlepší příležitost na žádost o ruku. Po celém světě se během 14. února každý rok uskuteční téměř 220 000 žádostí o ruku.

Kdy se slaví v Česku Valentýn

(foto: Shutterstock)

Proč se slaví Valentýn

Dodnes není úplně jasné, jak vlastně tento svátek vznikl. K jeho původu se váže legenda, která praví, že ve třetím století existoval kněz Valentýn, který tajně oddával vojáky, protože věřil na čistou lásku. V té době římský císař Claudius II. totiž zakázal svým vojákům se ženit a zakládat rodiny. Podle císařova názoru totiž rodinný život zbavoval vojáka síly. Císař se také bál, že se mu rozpadne vojsko, protože se jeho vojáci budou chtít doma věnovat dětem.

Kněz Valentýn ale věřil na čistou lásku a i přes zákaz svateb zamilované vojáky oddával. Jednou byl u toho přistižen, zatčen a zavřen do vězení. Poté byl právě 14. února popraven. Před tím, než umřel, dostával ve vězení dopisy, drobné dárky a přáníčka od těch, které tajně oddal. Navíc se ve vězení zamiloval do dcery žalářníka, která ho navštívila. A před svou smrtí jí zanechal dopis nadepsaný „Od Tvého Valentýna“. Tak vznikla nejen tradice 14. února jako svátku lásky, ale také zvyk posílat si zamilovaná psaníčka, tzv. valentýnky.

Byl pozdní večer – první máj –

Večerní máj – byl lásky čas.

Hrdliččin zval ku lásce hlas,

Kde borový zaváněl háj.

 

Prvního máje je lásky čas

V Česku má svátek sv. Valentýn výraznou konkurenci na jaře, kdy prvního května slavíme zamilované podle Karla Hynka Máchy a podle Máje. V tento den slavíme svátek práce, je to volný den, který je tradičně chápán jako svátek zamilovaných. Celý květen je pak připomínán jako měsíc lásky. Na první máj by se měly zamilované páry políbit pod rozkvetlým stromem, za nejvhodnější strom bývá označována třešeň, případně višeň, jabloň a bříza. Pod rozkvetlou třešní by měla být políbena každá žena, jinak do roka uschne.


Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: Spotřebitel