Koruna odpoledne smazala ranní oslabení a zůstala na 25,56 Kč/EUR

16.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Česká měna po ranním oslabení, které následovalo po odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu, zakončila dnešní obchodování beze změny na 25,56 Kč/EUR. Vůči dolaru dál oslabila zhruba o desetník na 22,43 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Ranním oslabením k úrovni 25,60 Kč/EUR koruna reagovala na nečekaný pokles cen výrobců v průmyslu, které se v prosinci meziměsíčně snížily o 1,1 procenta, uvedl ekonom Komerční banky Jakub Matějů. \"Nízký cenový růst u výrobců se totiž může promítnout do rozhodování České národní banky a zpomalit růst sazeb,\" vysvětlil. Česká měna následně ztráty smazala po vyjádření člena bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendy, podle kterého není s růstem sazeb konec a do roku a půl čeká několikero zvýšení.

Trhy nevnímají výsledek hlasování v britském parlamentu tak dramaticky, jak se čekalo, podotkl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Z většího nadhledu je podle něj možné dnešní pohyb kurzu koruny ignorovat. \"Trh si prostě nasadil růžové brýle a chce vše vidět optimisticky, což z jeho úhlu pohledu znamená nové referendum a setrvání Británie v EU,\" doplnil.

K britské libře dnes koruna podle Pikory nejprve posílila na 28,40 Kč/GBP, následně ale oslabila na 28,90 Kč/GBP.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,56 25,56 Kč/USD 22,34 22,43

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK