Jak si z daní odečíst úvěr ze stavebního spoření

30.03.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Brali jste si úvěr ze stavebního spoření, který aktuálně splácíte? V tom případě pro vás máme dobrou zprávu. Úroky z půjčky si můžete odečíst z daní, a získat tak přeplatek. Podívejte se s námi, jak na to.

V daňové problematice existuje pojem odečitatelné položky, které snižují daňový základ. V rámci půjček na bydlení si pak lze od základu daně odečíst úroky z hypotéky anebo z úvěru ze stavebního spoření. Odpočet ale nemůže uplatnit každý. Jak to tedy funguje v praxi?

Kdo si může uplatnit odpočet úvěru ze stavebního spoření?

Úroky ze stavebního spoření si může odečíst jak živnostník, tak i zaměstnanec. Základní podmínkou u OSVČ je, aby dosahovaly v podnikání takových zisků, které podléhají daňové povinnosti. Podávat daňové přiznání nemusí ten živnostník nebo podnikatel, jehož kompletní roční příjmy nečiní více než 15 000 Kč. Myšleny jsou pak ty příjmy, od kterých ještě nebyly odečteny výdaje anebo srážková daň.

Zaměstnanci si pak úroky ze stavebního spoření coby nezdanitelnou položku mohou odečíst, jestliže měsíčně v práci odvádějí na dani více, než je měsíční sleva na poplatníka, tj. 2 070 Kč. Odečet lze provést jak v daňovém přiznání, tak i v ročním zúčtování daně u zaměstnavatele. 

Dále je také důležité zmínit, že si tímto způsobem mohou snížit daňový základ jen ty osoby, které mají zdanitelné příjmy. Utrum tak mají bohužel nepracující samoživitelky, které pobírají peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek.

Osoba, která si chce půjčku na bydlení uvést do daňového přiznání, navíc musí být zapsána ve smlouvě o úvěru ze stavebního spoření. Snížení daně tímto způsobem rozhodně není určeno pro ty, kteří úvěr pouze splácí, bez toho aniž by byl napsán na ně.

Snížení daně odečtem úroků z úvěru ze stavebního spoření

Zdroj: Shutterstock

Podmínky snížení daňového základu úroky

Pravidla ještě ani zdaleka nekončí. Důležitou roli zde hraje také to, že půjčka musí sloužit k tzv. uspokojení nebo řešení bytové potřeby. To jednoduše řečeno znamená, že má sloužit k pořízení domu nebo bytu, popř. k rekonstrukci. Danou nemovitost navíc musíte vlastnit a ideálně ji i využívat pro vlastní bydlení. Popř. v ní ještě mohou samozřejmě bydlet vaše děti, rodiče, prarodiče anebo druhý z manželů, pokud společně s ním nežijete ve společné domácnosti.

U družstevního bytu si můžete odečíst úroky též, a to i když v podstatě byt není váš, ale vlastníte pouze družstevní podíl. Zde ale rozhodně platí podmínka trvalého bydliště. Počítejte také s tím, že tato fakta se nedají nijak obejít, ale právě naopak. Vše bude třeba finančnímu úřadu doložit.

Daňový základ si můžete snížit i v případě, kdy jste půjčku ze stavebního spoření využili na koupi pozemku. To ale jen za předpokladu, že na pozemku bude nejpozději do 4 let zahájena stavba domu. Vše bude třeba doložit stavebním povolením. Pokud ze zákona nebudete muset stavební povolení vyřizovat, vystačíte si na finančním úřadu i s ohlášením stavby.

 

Kdy si úvěr na bydlení může odečíst nájemník?

Úroky z úvěru ze stavebního spoření (ale i hypotéky) si může odečíst i nájemník bytu. Ale jen v případě, kdy doloží, že půjčka slouží na rekonstrukci nebo údržbu bytu či domu, kde má pronájem.

Kolik si můžete odečíst z daní?

Od základu daně si lze za celý rok odečíst až 300 000 Kč. S touto částkou daňová úspora bude činit až 45 000 Kč. Záleží však především na tom, kolik jste na úrocích vloni zaplatili. Tuto informaci zjistíte velice jednoduše. Banky by vám vždy na začátku roku měly bezplatně zaslat výpis včetně vyčíslení úroků.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ