Kdo vlastní české fotbalové kluby III

27.07.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přehled majoritních vlastníků českých fotbalových klubů z první ligy. Kdo vlastní Slavii Praha, Zbrojovku Brno či Sigmu Olomouc?

V dnešním díle o vlastnících fotbalových klubů se podíváme na východ republiky i na dálný východ. Kdo vlastní tyto kluby:

TIP: Podívejte se, kdo vlastní Spartu, Slovácko či Baník

Chodíte raději na první ligu, či okresní přebor?

Vesnický fotbal

Zdroj Shutterstock

MFK Karviná – OKD hlavním partnerem

MFK Karviná logo

Zdroj: MFK Karviná

MFK Karviná patří ke klubům, jež každoročně bojují o setrvání ve Fortuna lize. Nicméně v sezóně 2021/2022 skončila Karviná na posledním místě a sestoupila z 1. ligy.

Vlastníkem týmu je spolek Městský fotbalový klub Karviná, z.s.

Generálním partnerem je společnost OKD, která je vlastněna státním podnikem PRISKO.

SK Sigma Olomouc – odkud čerpají Hanáci finance?

SK Sigma Olomouc logo

Zdroj: SK Sigma Olomouc

SK Sigma Olomouc je vlastněna spolkem SK Sigma Olomouc MŽ a městem Olomouc, jež vlastní symbolickou jednu akcii. Ještě nedávno vlastnil olomoucký klub podnikatel Josef Lébr, který olomoucký fotbal podporoval 20 let. Dříve se mluvilo o vstupu opavského podnikatele Lukáše Urbance do klubu, ale z obchodu nakonec sešlo. 

Ve vedení klubu působí olomoucké legendy (například David Rozehnal), generální manažer je Radoslav Látal a klub trénuje Václav Jílek.

Dlouhodobým partnerem olomouckého klubu je společnost Sigma, která je největším tuzemským výrobcem čerpadel. Jako generální sponzor od roku 2021 působí společnost Tipsport.


Čtěte také:

Kdo vlastní české hokejové kluby?

Kdo vlastní české operátory?

Kam plyne zisk 76 miliard Kč z českých bank?


SK Slavia Praha – rudá záře nad Edenem?

SK Slavia Praha logo

Zdroj: SK Slavia Praha

SK Slavia Praha si za socialismu prošla krušným obdobím, kdy byla perzekuovaným „buržoazním“ klubem, a v této době nezískala žádný mistrovský titul (Sparta v této době získala 10 titulů, Dukla 11) a musela i část svého kádru postoupit armádní Dukle. Titulu se Slavia dočkala až v roce 1995 a poslední ligový triumf slavila Slavia v roce 2021, kdy získala i ligový pohár. Nyní patří Slavia k nejbohatším tuzemským klubům a nakupuje nejlepší ligové hráče.

Do jara 2018 byla Slavia ve vlastnictví CEFC, ale kvůli závažným ekonomickým problémům CEFC a tlaku skupiny J&T, které CEFC dlužila přes 11 miliard, převzala klub banka CITIC. Navíc vyšlo najevo podezření předsedy CEFC a bývalého prezidentova poradce Jie Ťien-minga z ekonomické kriminality a ten byl povolán zpět do Číny, kde se ztratil z očí. Jeho spolupracovníci byli odsouzení na doživotí či dostali trest smrti, ale osud Jie Ťien-minga je záhadou a nejspíše o něm neví ani hradní páka.

V listopadu 2018 převedla CITIC nadpoloviční podíl v klubu na čínskou developerskou společnost Sinobo Group, po níž nese název i stadion v Edenu. CITIC ovšem i nadále vlastní menšinový podíl ve Slavii.

CITIC je čínský státní konglomerát, který je „rodinný porcelán“ vládnoucí čínské komunistické strany, což musí všechny zaryté Slávisty, již zažili socialistický útlak, velmi mrzet.

V čele Slavie je bývalý ministr obrany Zemanovy vlády a elitní manažer (exředitel Českých aerolinií) Jaroslav Tvrdík. Jeden z jeho nejlepších tahů nejspíše bylo angažování exliberecké dvojice Nezmar-Trpišovský, kteří dokážou poskládat a sladit kádr, jenž na českých trávnicích těžko hledá konkurenci, což se dlouhodobě prokazuje.

Slavia je aktuálně nejúspěšnější český klub současnosti, jehož kralování utnula letos v létě Viktoria Plzeň. Slavia výborně reprezentuje v evropských pohárech, kde dokáže porážet (téměř pravidelně) i velkokluby. Jindřich Trpišovský se ukazuje jako geniální trenér, který dokáže hráče posouvat na úplně jinou úroveň.

Hráči pod Trpišovským trpí v posilovně, při vysokých tréninkových dávkách i u videorozborů, ale tato práce nese sladké ovoce a po hráčích Slavie šilhá reprezentační trenér Šilhavý i řada trenérů z evropských velkoklubů.

Navíc parta v kabině funguje a daří se zapojovat i zahraniční hráče, což občas bývá v českých klubech problém.

 

FC Hradec Králové – Votroci staví nový stadion

Logo Hradec Králové

Zdroj: FC Hradec Králové

"Votroci" (jak se fotbalistům Hradce Králové přezdívá) v první lize udělali pod trenérem Koubkem velmi dobrý dojem a skončili na 6 místě. Aktuálně staví nový stadion, který by měl být hotový v červnu 2023.

Královéhradecký klub vlastní město, které se dlouhodobě snaží najít kupce či strategického partnera, protože město stojí klub 40 milionů korun ročně.

Město uvedlo, že firma D&D ELEKTROMONT, vlastněná Vlastimilem Sehnalem a Petrem Dědkem, projevila zájem o strategické partnerství s fotbalovým klubem. Petr Dědek ovšem tuto informaci popřel.

FC Zbrojovka Brno – nový stadion na dostřel, či na odstřel?

FC Zbrojovka Brno logo

Zdroj: FC Zbrojovka Brno

Zbrojovka Brno se rychle oklepala z vypadnutí z české první ligy a s přehledem vyhrála druhou českou ligu a postoupila přímo zpět mezi elitu.

Slibovaný stadion Za Lužánkami byl novou koalicí dán stranou a raději se bude financovat nový stánek prosperující Komety.

Zbrojovka se proto rozhodla pro revitalizaci nynějšího fotbalového stánku, město přispěje 18 miliony korun.

Zbrojovku nyní ze 70 % vlastní skrze společnost FOR Brno Plus Václav Bartoněk, který je předsedou představenstva klubu a brněnský fotbal podporoval již po dlouhá léta. 30 % akcií klubu drží podnikatel Petr Hoskovec.

Hovoří se o vstupu nového spoluvlastníka, v minulosti se skloňovalo jméno explzeňského bosse Adolfa Šádka.

TIP: Podívejte se, kdo vlastní Viktorii Plzeň, Liberec či Jablonec

Ať jste fanoušky defenzivního fotbalu, či máte rádi gólostroje, česká liga vám poskytne obojí. V české lize zažijete i pivo v kelímku, párek s hořčicí a fotbal s příchutí okresního přeboru, ale také polstrované sedačky na moderním stadionu a fotbal západoevropské úrovně. Stačí tedy zajít na jakýkoliv stadion a nikdy nevíte, co ochutnáte, protože český fotbal je jako bonboniéra.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU