Jaké jsou výdaje za zimní dovolenou v Česku a kolik stojí týden na horách v zahraničí?

19.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Přemýšlíte nad rodinnou dovolenou, ale lámete si hlavu tím, jestli zůstat v Česku nebo vycestovat za hranice? Obě varianty nabízejí určité výhody i nevýhody. Zatímco zahraničí disponuje kvalitnějšími sjezdovkami, v tuzemsku odpadá starost s cestovním pojištěním a vysokými výdaji za pohonné hmoty.

Ačkoli ceny skipasů ve velkých českých skiareálech vzrostly meziročně o 3, 5 procenta na průměrných 599 korun za dospělého a 428 za dítě, stále zůstávají levnější než ve většině zahraničních střediscích. Samozřejmě ale záleží na velikosti resortu.

Za lyžování na Monínci zaplatíte dvakrát méně než v rozlehlém Špindlerově mlýně, který podle průzkumu Asociace českých lyžařských středisek vyšel v letošním roce jako vůbec nejdražší. Celodenní skipas pro dospělého zakoupený na pokladně tam v hlavní sezóně stojí 1000 korun. Ceny ostatních skiareálů najdete na www.nasvah.cz.

Myslíte, že by dovolená ve Šindlu vyšla draze? Pojďme si porovnat, jak je na tom středisko v porovnání s oblíbenými skiareály v zahraničí.

Cena za rodinný skipas

Pokud by se ve Špindlerově mlýně rozhodla strávit dovolenou čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi mladšími dvanácti let (8 a 10 let), zaplatila by za šestidenní skipas 16 320 korun. Kdyby vycestovala k našim slovenským sousedům, konkrétně do Vysokých Tater, jež spojují hned tři lyžařské komplexy (Tatranskou Lomnici, Starý Smokovec a Štrbské Pleso), stál by ji stejný skipas v přepočtu 20 196 korun.

A jak je to v případě Alp? Oblíbené rakouské středisko Zel am See-Kaprun nabízí šest dní lyžování za podobnou cenu jako Slovensko. Čtyřčlennou rodinu vychází na 20 042 korun. Za šest dní na sjezdovce francouzského vyhlášeného střediska Chamonix si však rodina už znatelně připlatí, za necelý týden si tam účtují 25 197 korun. Jedno z nejoblíbenějších a nejlepších italských středisek Sella Ronda je cenově vůbec nejdražší. Šestidenní skipas tam stojí 26 569 korun.

Nutno ale podotknout, že se jedná o čistě orientační ceny za dovolenou na vlastní pěst, tedy bez pomoci cestovních kanceláří. Ty mnohdy nabízejí výhodnější kombinaci ubytování a vícedenních skipasů. Záleží také na termínu dovolené. Ceny hlavní a vedlejší sezóny se často liší i v řádech stokorun za osobu. Rozdíl pocítíte také v případě, že si skipas zakoupíte online. Tuto možnost dnes nabízí většina velkých českých středisek.

Kolik stojí rodinná dovolená na horách

(foto: Shutterstock)

 

Ubytování

Na cenu ubytování má vliv hned několik faktorů. Jedním z těch zásadnějších je opět termín, dalším je vzdálenost od sjezdovky – čím blíže areálu ubytování bude, tím více za něj zaplatíte.

Budeme předpokládat, že čtyřčlenná rodina nemá k dispozici vlastní chatu ani v jedné ze zmíněných oblastí a na týdenní dovolenou míří v polovině února – tedy uprostřed hlavní sezóny. Není ale náročná, a tak se spokojí i s prostým ubytováním, obejde se i bez možnosti stravování. Na sjezdovku je navíc ochotná dojíždět až 20 kilometrů.

Podle portálu Booking.com se v okolí skiareálu Špindlerův mlýn může čtyřčlenná rodina ubytovat za 9 262 korun. Ve slovenských Vysokých Tatrách vychází ubytování ještě levněji. Za stejný termín tam rodina zaplatí 7 572 korun.

V Alpách ceny několikanásobně stoupají. Ačkoli skipas v Zell am See-Kaprun vycházel o něco levněji než na Slovensku, s ubytováním v blízkosti rakouského skiareálu je to horší. Nejlevnější vyjde na 27 809 korun. Částku dvaceti tisíc korun bude muset rodina překročit i v případě, že se vydá do Francie. V okolí Chamonixu je nejlevnější ubytování za 21 232 korun.

Italská Sella Ronda má ze zmíněných středisek sice nejdražší skipas, ubytování se českým a slovenským cenám však přibližuje nejvíce. Osm dní vyjde v přepočtu na 14 337 korun. 


Také si přečtěte:


Výdaje za cestu

České hory možná nedisponují tak kvalitními sjezdovkami jako zahraniční areály, mají ale výhodu relativně dobré dostupnosti. Například zmíněný Špindlerův mlýn je od Prahy vzdálený zhruba 144 kilometrů. Takže pokud by rodina cestovala do krkonošského areálu autem s dieselovým motorem o spotřebě sedmi litrů na sto kilometrů, zaplatila by za cestu tam a zpátky zhruba 677 korun.

Výlet na Slovensko by byl znatelně dražší. Vzdálenost z Prahy do Velkých Tater (Tatranské Lomnice) činí zhruba 560 kilometrů, což při průměrné cenně nafty 33, 60 korun za litr vychází na 2 615 korun i se zpáteční cestou. Rakouské středisko se nachází o pár desítek kilometrů blíž, cesta tam i zpátky by tak rodinu stála 2 244 korun.

Přes 630 kilometrů vzdálená italská Sella Ronda patří ke střediskům, která jsou od České republiky umístěny relativně blízko. Tedy alespoň v porovnání s ostatními italskými skiareály, které se svou vzdáleností mnohdy blíží i osmi stům kilometrů.  Za cestu do střediska složeného z několika lyžařských komplexů rodina zaplatí 2 982 korun. V případě francouzského skiareálu vychází cesta úplně nejdráž. Za dvakrát uraženou vzdálenost bezmála 980 kilometrů zaplatí rodina 4 605 korun.

Výdaje za cestu je nutné brát s rezervou. Nejenže se ceny nafty na každé čerpací stanici v Česku liší, rozdílné jsou také v jednotlivých státech. V ceně navíc není započítané mýtné, které se platí na zahraničních dálnicích, a stejně tak chybí i výdaje za dálniční známku. Počítejte také s výdaji za případné cestovné pojištění.

 

Špindlerův mlýn, Česká republika

Vysoké Tatry, Slovensko

Zell am See-Kaprun, Rakousko

Sella Ronda, Itálie

Chamonix, Francie

Skipas

16 320 Kč

20 196 Kč

20 042 Kč

26 569 Kč

25 197 Kč

Ubytování

9 262 Kč

7 572 Kč

27 809 Kč

14 337 Kč

21 232 Kč

Cesta

677 Kč

2 615 Kč

2 244 Kč

2 982 v

4 605 Kč

Celkem

26 259

30 383

50 095

43 888

51 034

 

I přes zdražení mezi sezónami zůstává Česko nejlevnější alternativou pro zimní dovolenou. Čtyřčlennou rodinu vyjde zhruba na 26 tisíc. Nejvíce naopak zaplatí za týden ve francouzském Chamonixu, který dva dospělé a dvě děti bude stát více než 51 tisíc, současně ale nabídne mnohem větší portfolio služeb.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel