Obchodní jednání mezi USA a Čínou budou pokračovat příští týden

15.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 15. února (ČTK) - Jednání o obchodu mezi Čínou a Spojenými státy budou pokračovat příští týden ve Washingtonu. Uvedla to dnes tisková agentura Nová Čína s odvoláním na oznámení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten rovněž dodal, že doufá, že obě strany se budou na nadcházejících jednáních schopné domluvit na vzájemně výhodné dohodě.

V Číně dnes skončilo další kolo rozhovorů, kterého se mimo jiné v posledních dvou dnech zúčastnili také americký ministr financí Steven Mnuchin a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Oba se také setkali s čínským prezidentem. Lighthizer čínskému prezidentovi řekl, že jednání o důležitých bodech pokročila.

Úředníci se k jednání vyjadřují optimisticky, avšak žádné detaily nebyly zveřejněny. Podle ekonomů byla jednání příliš krátká na to, aby vyřešila boj o cla, která ohrožují globální ekonomický růst, uvedla agentura AP. Oznámení dalších rozhovorů naznačuje, že obě strany věří, že dosáhly pokroku. Neobjevily se však žádné zmínky o vývoji jednání u nejožehavějšího tématu - technologické oblasti.

Spojené státy a Čína spolu po velkou část loňského roku vedly obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalovaly cla. To narušilo výměnu zboží mezi oběma největšími ekonomikami světa a vyvolalo obavy ohledně vývoje globálního hospodářství.

Washington a Peking se v prosinci dohodly na 90denním příměří v současné obchodní válce s tím, že se během této doby budou snažit o vyřešení obchodních sporů a nebudou na sebe uvalovat další cla. Příměří platí do 1. března. Trump tento týden řekl, že je ochoten lhůtu prodloužit, pokud budou jednání zdárně pokračovat.

Bílý dům se pomocí cel snažil vyvinout tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Peking na postup Washingtonu reagoval odvetnými cly na dovoz z USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK