Loni v Česku mírně klesly ceny v dovozu i vývozu

18.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Loni v Česku klesly ceny dováženého zboží a surovin meziročně o 0,7 procenta a vývozní ceny o 0,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve vývozu zlevnily hlavně stroje a dopravní prostředky a v dovozu suroviny. Za prosinec 2018 naopak ceny rostly. Vývozní ceny stouply meziročně o 3,1 procenta a dovozní ceny o 2,4 procenta. Oproti listopadu ale růst cen zpomalil.

Pokles vývozních cen byl loni vyšší než v roce 2017, kdy vyvážené zboží a suroviny zlevnily pouze o 0,1 procenta. V dovozu dokonce v roce 2017 na rozdíl od loňska ceny rostly o 0,9 procenta.

K poklesu cen ve vývozu přispělo zlevnění strojů a dopravních prostředků o 1,7 procenta a cen průmyslového spotřebního zboží o 1,5 procenta. Zdražila naopak třeba minerální paliva o 7,6 procenta. V dovozu se na poklesu cen podílelo zlevnění surovin o 5,6 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 3,3 procenta a strojů a dopravních prostředků o 3,1 procenta. Také v dovozu nejvíce rostly ceny minerálních paliv, a to o 16,8 procenta.

Za loňský prosinec ceny stouply u vývozu i dovozu. Růst však zpomalil ve vývozu z listopadových čtyř procent na 3,1 procenta a v dovozu z listopadových 4,2 procenta na 2,4 procenta. Na prosincový vývoj vývozních cen mělo podle statistiků zásadní vliv zdražení polotovarů o 5,5 procenta a u dovozních cen zase zdražení strojů a dopravních prostředků o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK