Nové instalace větrných elektráren v EU jsou nejnižší od r. 2011

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Kapacita nově instalovaných větrných elektráren v Evropské unii loni klesla na 10,1 gigawattu (GW), což je nejméně od roku 2011. Ve 12 zemích unie loni nebyla instalována ani jedna nová turbína, investice do budoucí kapacity se však zvýšily. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila odvětvová organizace WindEurope. Z hlediska financování nových větrných kapacit v Evropě byl loňský rok rekordní.

V celé Evropě celková kapacita nově instalovaných elektráren klesla o 32 procent na 11,7 GW. Nově instalovaná kapacita u elektráren na pobřeží byla nejnižší od roku 2008.

S celkovou instalovanou kapacitou 178,8 GW však větrná energie zůstává druhým největším zdrojem elektřiny v EU podle kapacity. Kapacitu větrných elektráren ale kvůli přírodním podmínkám nelze plně využít, na rozdíl od elektráren na fosilní palivo.

Na celkové výrobě elektřiny se loni vítr podílel 14 procenty, což bylo o dva procentní body více než v roce 2017. Největší podíl na výrobě elektřiny měl vítr v Dánsku (41 procent), následovaly Irsko (28 procent) a Portugalsko (24 procent). Zhruba pětinový podíl měl vítr i v Německu a ve Španělsku.

Nově instalovaná kapacita větrných elektráren v EU však navzdory poklesu byla nejvyšší ve srovnání s nově instalovanou kapacitou dalších zdrojů. Na celkových nových instalacích se větrné elektrárny podílely 48 procenty. Veškeré obnovitelné zdroje energie se na nových instalacích, které činily 20,7 GW, podílely 95 procenty.

Loňský rok byl však rekordním ve financování nových větrných kapacit. Finální investiční rozhodnutí bylo dosaženo u projektů s celkovou kapacitou 17 GW, což je o 45 procent více než v roce 2017. Celková investovaná částka se však zvýšila jen o 20 procent na 26,7 miliardy eur (685,2 miliardy Kč), což ukazuje, že náklady na instalace nových elektráren klesají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK