Kdo by měl mít nárok na zvýšenou rodičovskou?

18.03.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Mezi ministryněmi financí a práce a sociálních věcí se rozhořel boj o rodičovský příspěvek. Dostanou zvýšenou rodičovskou jen ti, kteří budou v lednu 2020 rodičovskou čerpat, nebo všichni, jenž mají děti mladší 4 let?

 

Rodičovský příspěvek naposledy vzrostl v lednu 2008, zatímco české HDP, příjmy i výdaje českých domácností vzrostly o desítky procent. Například průměrná mzda od posledního růstu rodičovské vzrostla téměř o 45 %, minimální mzda o 40 %. Od ledna 2020 má rodičovský příspěvek vzrůst na 300 tisíc korun, nicméně rozhodnuto o tom bude až na podzim tohoto roku.

80 tisíc Kč mladým pracovitým rodičům, či slevu na jízdné pro studenty a důchodce? Kterých voličů je více?

Maminka a dítě

Zdroj: Shutterstock

Kdy a o kolik se zvýší rodičovský příspěvek?

Původní plán růstu rodičovské hovořil o 40 tisících korunách v červenci 2019, kterou měla následovat druhá vlna s navýšením o dalších 40 tisíc korun. Následně se dohodla ministerstva financí a práce a sociálních věcí o tom, že rodičovská vzroste o 80 tisíc korun na 300 tisíc korun od ledna 2020 a pro rodiče dvojčat a vícerčat by měl rodičovský příspěvek vzrůst na 450 tisíc korun.

Kdo bude mít nárok na rodičovský příspěvek?

Na stole jsou nyní dvě varianty toho, kdo bude mít nakonec nárok na rodičovský příspěvek.

1. Zvýšená rodičovská pro rodiče s dětmi, jenž mají 4leté a mladší děti 1. ledna 2020

Na rodičovský příspěvek by dle ministryně Jany Maláčové (ČSSD) měli dosáhnout rodiče, kteří na něj budou mít nárok v lednu 2020, i ti, kteří si již rodičovskou vybrali, ale mají 4leté či mladší dítě k 1. lednu 2020. Rodiče, kteří sice nemají nárok, ale mají malé dítko, si o zvýšenou rodičovskou budou muset požádat.

2. Zvýšená rodičovská jen pro rodiče, kteří aktivně pobírají mateřskou

Nicméně ministryně financí Alena Schillerová (ANO) prosazuje spíše tu variantu, že by nárok měli pouze ti rodiče, kteří v lednu 2020 čerpají rodičovský příspěvek.

Proč tuto bitvu vyhraje ministryně práce a sociálních věcí Maláčová?

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) patří v průzkumech mezi nejoblíbenější politiky v rámci ČSSD i celé ČR (aktuálně je dle průzkumu agentury STEM na 5. místě).a již řadu svých návrhů si dokázala prosadit (růst minimální mzdy i důchodů), ale veskrze se jednalo o věci, s kterými ANO souhlasilo či tiše souhlasilo (růst minimální mzdy je pro stát rozpočtově výhodné). Právě pro přílišné rozhazování je často kritizována a její některá prohlášení nedávají přiliš smysl. A navíc pro další sociální plány bude potřebovat souhlas ministryně financí, což ji staví do pozice "slabšího". 

ČSSD ve volbách bojovala téměř o holý život v parlamentních (tedy 5% hranici) i krajských volbách a i ve vládě tvoří menšinu za hnutím ANO. Pro férovější variantu jsou Piráti i část pravicových poslanců, což nejspíše bude málo.

Váhavost, nerozhodnost a oddalování zvýšení rodičovského příspěvku je již "nekonečná" a řadě rodičů může ovlivnit plány na početí dítěte, jedná se tedy o velmi citlivé téma a prosazení varianty ministryně Maláčové může být pro ČSSD otázkou cti. Zástupci ČSSD mohou, podobně jako to dělají komunisté, přitlačit v tomto směru hnutí ANO, bouchnout do stolu a říci, že podporovat mladé rodiny by se mělo bez výjimky. Ale upřímně, kolikrát to ČSSD udělala v minulosti?

 

Proč tuto bitvu vyhraje ministryně financí Schillerová?

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si již v minulosti své návrhy ohledně rodičovské protlačila. Navíc strážce kasy má téměř vždy navrch nad ostatními ministry. K tomu přičteme podporu ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO) a tedy i celé nejsilnější parlamentní strany.

Alena Schillerová (ANO) patří v současné době k nejoblíbenějším politikům (aktuálně je dle průzkumu agentury STEM na 3. místě) a lidé jí i celému ANU leccos odpustí.

Dalším důvodem, proč nejspíše bude protlačen tento návrh, je podpora komunistů, kteří jsou pro úspornější variantu. Návrh ministerstva financí se dotkne hlavně pracovitých a schopných lidí, kteří se starají raději o sebe, než aby spoléhaly na stát. A takoví nikdy nebyli cílovou skupinou pro komunisty.

Rozhodující jazýček na vahách ovšem leží na opačném pólu politického spektra, pravicové strany se staví spíše za úspornější variantu. Důvody shrnula první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro Českou televizi následovně:

„Filozofie této dávky je, že je to náhrada ušlé mzdy nebo platu pro rodiče, který je s dítětem doma.“

Ano, tato dávka má nahradit mzdu, ale tuto funkci rodičovská ztratí při 3leté či 4leté variantě, kdy se měsíční příjem člověka na rodičovské pohybuje hluboko pod minimální mzdou. Lidé, kteří zvolí rychlejší čerpání s vyšším měsíčním příjmem, navíc musí mít již své "odpracováno" a stát je za jejich ekonomickou aktivitu potrestá. Za vším ovšem musíme hledat peníze, které ve státním rozpočtu na příští rok chybí...

O peníze v první řadě

Česká republika v dalších letech čeká nižší hospodářský růst, než bylo původně očekáváno, a příjmy státního rozpočtu nebudou tak výrazně přibývat jako v minulých letech. Na tyto faktory musí poměrně rozdavačná koalice ANO a ČSSD reagovat škrty napříč sektory a logicky se berou peníze tam, kde to ovlivní nejméně voličů.

Zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiče se 4letými a mladšími dětmi by státní kasu vyšel na 11,2 miliardy korun, zatímco levnější varianta vyjde na 8,6 miliardy. Státní kasa tedy tímto krokem ušetří 2,6 miliardy korun.

Proč by měli rodičovský příspěvek získat všichni rodičové?

Zkrátka je tato varianta fér. Rodiče, kteří vyberou rodičovský příspěvek, obětují čas s rodinou kvůli zaměstnání, ze kterého odvádí nemalou část do státní kasy a podílejí se na růstu ekonomiky. Tak proč by měla tato skupina doplácet na svoji píli?

A právě podpora pravicových stran úspornějšího návrhu je zarážející, protože penalizovat lidi za práci či ekonomickou aktivitu je zkrátka hloupost a patří do praktik dob nedávno minulých.

Růst rodičovského příspěvku si dala vláda jako jeden z bodů svého programu, protože rodičovský příspěvek na delší dobu ve stávající podobě zkrátka nezaručí důstojný život (například samoživitelkám a samoživitelům). Pro ty, kteří se ho rozhodli vybrat dříve a jít do zaměstnání dříve, aby ekonomicky zajistili své děti, nejspíše nebude zvýšení ve výši 80 tisíc korun určeno.

Takže ANO, trestejme lidi za práci...

Aktualizace - Vyšší rodičák jen pro "nově narozené děti"

Nakonec se zvýšený rodičovský příspěvek bude týkat dětí, které se v roce 2020 narodí. Vládní kotrmelec byl dle ministryně Maláčové (ČSSD) přijat z ústavněprávních důvodů. Ale rodiče nemohou za to, že dosavadní koalice nebyla za déle než 2 roky u moci se domluvit, kdy a pro koho bude zvýšený rodičovský příspěvek.

Zástupci ČSSD, jako již poněkolikáté, ukázali, že hnutí ANO téměř vždy ustoupí.

Premiér Babiš situaci komentovat takto:

„Kompromis pro obě strany byl dát to nově narozeným dětem.“

Vláda se raději dohodla na růstu důchodů. Za vším můžeme hledat peníze a voličské preference. Česká ekonomika zpomaluje a příjmy státního rozpočtu budou nižší a na rozhodnutí komu přidat zvítězil pragmatismus. Starobní důchodci jsou vděčnější a větší voličskou základnou pro ANO a ČSSD.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 43 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY