Podnikatelé: Odklad brexitu dodatečné problémy firmám nezpůsobí

14.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Případný odklad vystoupení Velké Británie z Evropské unie by neměl českým firmám přinést dodatečné problémy. Naopak výhodou je, že firmy by obchodovaly podle zavedených pravidel. Ale výrazně důležitější než odklad je pro firmy získat co nejdříve informace, jak se brexit uskuteční. Kvůli jeho nejasné podobě se na něj většina firem aktivně nepřipravuje. Vyplývá to z vyjádření Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy pro ČTK.

Britský parlament ve středu odmítl, že by Velká Británie odešla z Evropské unie bez dohody. Zároveň ale parlament v úterý odmítl opět návrh dohody, kterou Evropská unie považuje za jediný možný. Britská premiérka Theresa Mayová varovala, že krátký odklad brexitu je možný jen tehdy, pokud bude k dispozici dohoda, a delší odložení znamená účast Británie ve volbách do Evropského parlamentu. Podle Mayové je ještě možnost vypsat druhé referendum, což by ale znamenalo, že Británie nakonec Evropskou unii vůbec neopustí. O odchodu z EU rozhodli Britové v referendu v roce 2016.

\"Vzhledem k tomu, že většina podnikatelů stále vyčkává na výsledky jednání, je pro ně dobré, že budou platit stávající pravidla. Problémem je ale stále nejistota, jak bude odluka Velké Británie a EU vypadat. Podnikatelé neví, na co se připravovat, a zvlášť velké firmy nemohou plánovat své aktivity,\" uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

\"Firmy potřebují hlavně co nejdříve vědět, na co se mají připravit. Prodloužení bude mít smysl pouze tehdy, pokud budou firmy znát finální rozhodnutí a jasný plán s dostatečným předstihem, aby se stačily včas připravit na všechna opatření,\" uvedla i mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková.

Většina firem se podle ní zatím na brexit výrazně nepřipravuje, neboť čeká na konečnou podobu dohody. I podle šetření komory se kvůli nejistotám, které odchod Velké Británie z Evropské unie provázejí, na brexit aktivně připravují jen asi tři procenta firem.

Brexit přitom podle svazu způsobuje stále větší starosti i britským firmám. Podle průzkumu britského průmyslového svazu CBI chce devět z deseti firem prodloužit termín odchodu Británie z EU, pokud to povede k brexitu s dohodou. Firmy ale chtějí nový přístup britských politiků a jasný plán.

Aleš Sosnovský rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK