Ceny ropy stoupají v očekávání prodloužení dohody OPEC

18.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. března (ČTK) - Ceny ropy dnes vzrostly na základě signálů, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) prodlouží dohodu o omezování těžby. Brzdou cen je ale zvyšování těžby ropy ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SEČ přidávala 0,4 procenta na 67,43 USD/barel, zatímco americká lehká ropa WTI zdražila o 0,85 procenta na 59,02 dolaru za barel.

Představitelé OPEC se dnes dohodli, že zruší schůzku plánovanou na duben, kde měli o zmíněné dohodě jednat. O tom, zda ji prodlouží, rozhodnou v červnu, kdy už by mělo být možné posoudit plný dopad sankcí USA na Írán a krizi ve Venezuele.

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih o víkendu prohlásil, že na trhu bude převaha nabídky zřejmě až do konce roku a na jakékoli rozhodnutí o těžební politice je v dubnu příliš brzy. Naznačil, že producentské státy možná dohodu o těžebních škrtech v celkové výši 1,2 milionu barelů denně v letošním prvním pololetí dále prodlouží.

Podle analytiků dohoda kartelu a jeho spojenců zjevně funguje, ropa Brent si od počátku roku připsala 25 procent. Přispěly k tomu také sankce USA vůči Íránu a Venezuele.

Ropu WTI dnes podpořil rovněž pokles zásob v důležitém americkém překladišti Cushing v Oklahomě. Podle zprávy společnosti Genscape se zásoby v uplynulém týdnu snížily o 1,08 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 67,43 67,16 New York - NYMEX WTI duben 59,02 58,52

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK