Zuzana Čaputová: Co čekat od nové slovenské prezidentky?

04.04.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


O víkendu si na Slovensku během druhého kola zvolili nového prezidenta, tedy prezidentku. Zuzana Čaputová je první slovenskou prezidentkou, z neznámé aktivistiky se stala mediální hvězdou a senzací prezidentských voleb. Její volební období začíná v polovině června, kdy nahradí Andreje Kisku. Zuzana Čaputová je vnímána jako pozitivní změna na slovenské politické scéně a čekají se od ní velké věci. Oprávněně?

Zuzana Čaputová je dílem novodobé politiky, která je více než na pevně ukotvených ideích postavena na vnějším obrazu, na marketingu, na sociálních sítích a na celkové mediální prezentaci. A také na rychlém vzestupu, který byl v případě Čaputové postaven na faktu, že říká, co si myslí bez politických kliček a frází. V tomto ohledu je vlastně stejná jako například náš premiér Andrej Babiš, který před pár lety v roce 2013 vstoupil do parlamentních voleb jako naprostý nováček a téměř vyhrál. Na konečnou výhru si musel ještě pár let počkat, ale rozhodně nám ukazuje každý den, jak má takový správný politický marketing vypadat. Jak byl měl člověk mluvit přímo bez politických frází. Zatímco politické fráze už na voliče dávno nefungují a vedou k úpadku tradičních politických stran, tak dnes vítězí populistická a prázdná marketingová sdělení. Oproti tomu se Čaputová vyjímá jak bílá kulička v záplavě černých, s plnou upřímností, která vlastně nakonec funguje stejně jako ten prázdný marketing.

Zuzana Čaputová je také podobná na francouzského prezidenta Macrona. Ten sice nevyhrál z naprostého neznáma, před kandidaturou byl ministrem financí. Ale vyhrál jako středový prezident, bez jasně definovaných okrajů svého programu a stejně jako Andrej Babiš s nejasným cílem. Úplně nejvíc se pak volební vítězství Zuzany Čaputové blíží americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ne tedy obsahem, ale formou jeho politické kariéry. Donald Trump se v roce 2017 ujal prezidentského úřadu naprosto bez jakýchkoliv politických zkušeností. Bez toho, aby dříve zastával jakoukoliv veřejnou a veřejně volenou funkci.

Stejně tak je i pro Zuzanu Čaputovou prezidentská židle první volenou funkcí a její premiérou v politice. Protože přiznejme si to, politický aktivismus a právnická praxe není úplně tou nejlepší vysokou školou politiky. Její jedinou politickou zkušeností je tak post místopředsedkyně v politickém hnutí Progresívne Slovensko. Zároveň je ale nutno říct, že Čaputová vyhrála druhé kolo zaslouženě a jako osobnost, ne jako prostý kandidát anti-SMERu.

Zuzana Čaputová

(zdroj: zuzanacaputova.sk)

Jako nepopsaný list

Zůstaneme ale ještě u srovnání s Trumpem. Zuzana Čaputová bude sice zastávat naprosto odlišnou pozici v politickém systému, kdy její role bude především reprezentativní a k samotné slovenské politice okrajová. To Trump je prezidentem s exekutivními pravomocemi. Na začátku jeho volebního období měl ovšem za sebou minimální zkušenosti v politice a byl jako nepopsaný list. Tak nějak se očekávalo, že sice naruší fungující systém, ale protokoly, zvyklosti a státnický aparát ho udrží ve vyjetých kolejích. Trump ovšem ukázal, že je na čase zapomenout na tradiční politiku a že jeho styl zažité kolejnice dokáže bez problémů přejet jakýmkoliv směrem. A tak servíruje v Bílém domě hamburgery a na oběti hurikánu bez váhání hází papírové utěrky.

Stejně tak se Zuzana Čaputová může v podstatě odpoutat od tradičního pojetí prezidentského úřadu a nastavit mu nové mantinely. Doufejme, že se nebude inspirovat naším prezidentem Milošem Zemanem, který mantinely svého úřadu spíše systematicky boří a při vybarvování děsně přetahuje. To Čaputová už se stihla přihlásit k bývalému prezidentovi Andreji Kiskovi, ze kterého si chce brát při prezidentování příklad. Takže se dá čekat, že institut a tradice prezidentského úřadu bude respektovat. Spíš ho jen naplní nepolitickou upřímností, slušností a pravdivostí.

Taky by ráda byla prezidentkou všech, nejen svých voličů. To je takové pěkné heslo, je ale nutno říct, že legitimita Čaputové jako prezidenta SR je nižší, než byla legitimita Kiskova. Je to dáno především nízkou volební účastí v druhém kole prezidentských voleb, která dokonce klesla od volební účasti v prvním kole. Dle všeho tak Čaputová nedokázala oslovit voliče, jejichž kandidát do druhého kola nepostoupil. Pravděpodobně to budou především voliči s extremistickými a antisystémovými postoji, které nedokázala ani Čaputová, vlastně ani Šefčovič, oslovit svými proevropskými a středovými postoji.

Přičemž ale právě tyto krajní politické postoje nabírají stále více příznivců, a to nejen na Slovensku, ale v podstatě na celém světě, což často vede ke štěpení společnosti a také k nejednoznačným politickým výsledkům. To nebyl případ prezidenských voleb na Slovensku, prezidentka byla celkem přesvědčivě zvolena 60% většinou zúčastněných voličů. Je ale otázkou, jestli Zuzana Čaputová bude mít dostatek kouzla a politických zkušeností, aby dokázala tuto stále rostoucí skupinu slovenského obyvatelstva oslovit. Je to totiž skupina, která volí své kandidáty, nebo nejde k volbám vůbec. A jejich prezidentkou Čaputová zatím rozhodně není, podaří se je časem přesvědčit?

Změna nezměna

Média na Slovensku i v okolních státech volbu prezidentky označila často za změnu. Je to první žena v prezidentském úřadě, která přináší změnu do politické kultury a politického prostředí na Slovensku. Je ovšem otázkou, jak moc velká změna to může vůbec být, když se samotná Čaputová hlásí k politice svého předchůdce Andreje Kisky. A když její ústavní pravomoce jako prezidenta SR jsou velmi omezené, v podstatě se omezují pouze na reprezentativní roli.

Větší změny ve slovenské domácí politice tak spíše nabídne nově založená politická strana Andreje Kisky, pokud dokáže oslovit středové, středopravé a středolevé voliče. Potenciál na to má. Nová prezidentka nabízí změnu zatím spíše jen na povrchu. Ano, my budeme Slovensku zase závidět, jejich prezident nemluví sprostě, nejspíš bude chodit všude čas a nebude kouřit cigarety dětem pod nos. Slovenský prezidentský mluvčí také nejspíš nebude mít ve slovníku termíny jako neomarximus, politická propaganda, nenávist nebo ubohoučtí novináři, ani si nebude plést oficiální komunikaci se svou soukromou. Jaký ale bude opravdu dopad prezidentky Zuzany Čaputové na slovenskou domácí politickou scéna je zatím hodně diskutabilní téma. Možnosti tu jsou, ale kromě morální autority toho institut prezidenta až tolik nenabízí.

Pětileté prezidentské období začíná v červnu

Jakou konkrétně donese změnu Čaputová, je tak opravdu otázka, ale velká změna to asi nebude. Ani její program toho v tomto směru moc neslibuje. Spravedlnost, důstojnost seniorů, ochrana životního prostředí jsou tři nejdůležitější oblasti zmiňované samotnou Čaputovou. To nejsou oblasti, ve kterých by měl prezident významné pravomoci. Ano, může podepsat zákon nebo ratifikovat mezinárodní smlouvu na dané téma, ale zákonodárnou iniciativu nemá, maximálně může daný zákon vrátit. V daných tématech se tak sice může Čaputová angažovat, ale spíše jen jako veřejná aktivistka, tentokrát ovšem v postavení prezidenta. Může přinést pozornost veřejnosti k daným tématům, ale bez dostatečné politické podpory výrazné změny nedosáhne.

Každopádně pětileté období nové prezidentky je zatím nepopsané a určitě plné překvapení. Andrej Kiska sice na začátku svého volebního období identifikoval ty samé problémy, které ve slovenské politice zůstavají i dnes, po jeho pětiletém období. To ale neznamená, že Zuzana Čaputová nemá potenciál během následujcích pěti let slovenskou scénu změnit k nepoznání. Možná si opravdu ženy berou Slovensko zpět. S pravdou a upřímností.

Štítky:

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU