Prazdroj loni prodal v ČR 7,2 mil. hl piva, o téměř 4 pct více

02.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 2. dubna (ČTK) - Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku 7,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 3,8 procenta víc. V obchodech firma posílila o pět procent, u čepovaného piva o více než dvě procenta. Nejvíce se dařilo nealkoholickým pivům, růst táhly i ležáky a cidery, řekla dnes ČTK mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková.

Objemy prodejů v zahraničí zveřejní Prazdroj během dubna. Předloni prodal pivovar v ČR a v cizině přes 11 milionů hektolitrů piva, meziročně téměř o tři procenta více. Odbyt v zahraničí přesáhl v roce 2017 čtyři miliony hektolitrů a meziročně se zvýšil o osm procent.

Prazdroji se loni v ČR podařilo otočit klesající vývoj posledních let v hospodách a restauracích a zvýšil prodeje čepovaných piv o více než dvě procenta. K úspěchu podle mluvčí přispělo velmi teplé počasí s dosud nejdelší hlavní letní sezonou. Výrazně se projevila také dlouhodobá podpora zlepšování prostředí, provozu a služeb hospod a restaurací.

\"Z průzkumů víme, že hospody, které se zapojily do našich programů podpory a zvýšily kvalitu nabízených služeb, rostly rychleji než zbytek trhu,\" řekl obchodní ředitel pivovaru Tomáš Mráz. Podle něj pomohlo také rozšiřování konceptových hospod, jichž loni přibylo 13. Kromě Srdcovky, Kozlovny a Radegastovny představil pivovar nový koncept hospod s pivem Pilsner Urquell - Plzeňka. Úspěšné byly i speciály zvané Volba sládků v 1500 hospodách v ČR, jejichž prodeje vzrostly o 14 procent.

K rekordní prodejům firmy podle mluvčí výrazně přispěla nealkoholická piva, která se na růstu podílela téměř z poloviny. Prodeje Birellu loni vzrostly o více než 20 procent. \"Birell si tak zajistil pevnou pozici přírodní alternativy slazených limonád,\" uvedla. O pět procent vzrostly prodeje ležáků Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast Ryze hořká 12 i loňské novinky Kozel Mistrův ležák. O 12 procent posílil prodej ciderů.

Plzeňský Prazdroj vykázal ve fiskálním roce od dubna 2016 do konce března 2017 tržby téměř 16 miliard korun a zisk před zdaněním 4,8 miliardy korun. Kvůli sladění finančního hodnocení s mateřskou japonskou skupinou Asahi, která pivovar převzala před dvěma lety, firma loni zveřejnila jen hospodaření za duben až prosinec 2017. Tržby přesáhly 12 miliard korun, zisk po zdanění 2,6 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK