Co dělat, když si doma zabouchnete klíče?

02.07.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pospíchali jste do práce a klíče zůstaly ležet v bytě na stole? Nebo vám dveře zničehonic zabouchl průvan, když jste vyběhli pro poštu a chtěli jste si krátce popovídat se sousedkou? Nezoufejte. Tento problém je sice velice nepříjemný, ale nikoliv neřešitelný. V našem článku vám poradíme, jak situaci co nejrychleji vyřešit.

Když si člověk doma nechtěně zabouchne klíče, obvykle to vede k pocitům zoufalství nebo vzteku. Taková situace už ale potkala téměř každého a existuje několik účinných metod, jak dveře znovu otevřít. Stačí nepanikařit a zachovat chladnou hlavu.

Co tedy dělat?

Zavolejte zkušeného zámečníka

Pokud nikdo z vašich přátel ani členů rodiny nemá u sebe náhradní klíč k vašemu bytu, nejjednodušším řešením je kontaktovat zámečníka. Ten si s tímto problémem během několika minut snadno poradí. Každý šikovný zámečník navíc zvládne bez jakéhokoliv poškození otevřít i zabouchnuté dveře s klíčem uvnitř.

Otevření zabouchnutých dveří obvykle stojí zhruba 300 ‒ 1 000 korun, cena ale záleží hlavně na typu zámku. Pokud jste dveře zamkli a ztratili klíče, určitě si připlatíte. V každém případě však budete nejprve muset zámečníkovi ukázat váš průkaz totožnosti, díky kterému si bezpečně ověří, že na dané adrese skutečně bydlíte.

Obraťte se na pojišťovnu

Bojíte se, aby vás nepřišly jedny zabouchnuté dveře příliš draho? Nezoufejte! Na tuto situaci se totiž často vztahuje pojištění domácnosti. Stačí tedy zavolat na asistenční službu vaší pojišťovny, kde vám personál poradí, co dělat nebo kde rychle sehnat zámečníka ve vašem nejbližším okolí. Tato asistence je navíc k dispozici 24 hodin denně i během víkendu.

Dříve než začnete zoufale obvolávat všechny známé a místní zámečníky, vyplatí se proto kontaktovat asistenční službu a zeptat se na možná řešení a proplácení těchto služeb. Náklady na nouzové otevírání dveří jsou u některých pojišťoven hrazeny z vaší pojistky, často až do limitu 2 000 korun.

Zabouchnuté klíče, kdo otevře dveře

(foto: Shutterstock)

 

Při nebezpečí volejte hasičům

Občas se může stát, že zabouchnutím bytu vznikne nebezpečí, které bezprostředně ohrožuje vás nebo vaše okolí. Pokud doma například zůstane hořet sporák, téct voda nebo jste nechali za dveřmi zavřené malé dítě, okamžitě volejte hasiče. Ti obratem přijedou a zdarma vaše dveře otevřou.

Hasiče však můžete volat pouze v případě, že skutečně hrozí nějaké nebezpečí, a tuto službu není radno zneužívat. Jestliže hasiči vyhodnotí vaše volání jako zbytečné, můžete mít nepříjemné problémy. Nepotřebný výjezd si budete muset zaplatit a jelikož hasičům jde především o vaše bezpečí a na poškození dveří při tom nedbají, celá situace se vám jistě prodraží.



Otevírání dveří svépomocí

Pokud z nějakého důvodu nechcete využít služeb zámečníka, můžete se pokusit dveře otevřít sami. Ženy jsou v takových situacích většinou opatrnější, toto krajní řešení volí tedy především muži. Obecně se otevírání zabouchnutých dveří svépomocí však nedoporučuje, bez správné techniky a nástrojů totiž můžete zámek jednoduše poškodit.

Abyste nemuseli kupovat úplně nové dveře nebo platit opravu zárubní, páčení a násilné vyrážení nechte až jako úplně poslední možnost. Místo toho můžete vyzkoušet některou z následujících metod:

  • Lockpicking – otevírání zámků pomocí speciálních šperháků.
  • Bumping – otevírání zámků pomocí univerzálního klíče k danému typu vložky (jde o tzv. vyklepávací klíč).
  • Kreditka nebo nožík – otevírání zámků pomocí stlačení jazýčku tenkým předmětem, který je zároveň pevný i pružný.

Podařilo se vám dveře některou ze zmíněných metod snadno otevřít? Sice jste se tak dostali dovnitř, ale není to žádný důvod k jásotu. Stejným způsobem by se k vám domů mohl dostat i zloděj nebo jiný nezvaný host. Zvažte proto výměnu zámku za nějakou bezpečnější variantu.

Tip: Nejvhodnějším řešením je investovat rovnou do bezpečnostních dveří. V proražení dveří zlodějům brání vyztužení dveří plechy. Vysazení zase zamezují jistící body po obvodu dveří. Samotný zámek pak chrání bezpečnostní kování. Šance, že se tedy průměrný zloděj dostane dovnitř, je tak minimální. 

Jak na bezpečnostní dveře?

Bezpečnostní vchodové dveře by měly spolehlivě chránit vaši domácnost před nevítanými návštěvníky. Co ale dělat, když si takové dveře zabouchnete? Řešení této situace závisí v první řadě na tom, jestli jste si dveře pouze zabouchli, nebo jsou zamčené a vy nemůžete najít klíč.

Zabouchnuté bezpečnostní dveře vám snadno otevře specializovaná zámečnická firma, která si za tuto službu účtuje zhruba 1 000 korun. Na rozdíl od druhé situace dveře navíc zůstanou zcela nepoškozené. Pokud jste před odchodem zamkli a následně ztratili klíče, otevírání dveří bude bohužel náročnější, potrvá déle a může vás vyjít i na několik tisíc korun.


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel