Za skandál s koňským masem vyměřil soud ve Francii tresty vězení

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. dubna (ČTK) - Soud ve Francii dnes v šest let staré kauze vydávání koňského masa za hovězí uložil bývalému šéfovi společnosti Spanghero Jacquesi Poujolovi půlroční trest vězení. Nizozemského obchodníka Johannese Fasena, který podvod organizoval, pak poslal na dva roky za mříže. Informovala o tom agentura AFP.

V rámci podvodu se na trh dostalo přes 500 tun koniny, která byla vydávána za hovězí. Špatně deklarované maso se po celé Evropě dostalo do výrobků jako jsou lasagne či guláš.

Portál Nau.ch poznamenal, že soud vynesl výrazně nižší tresty, než jaké žádala prokuratura. Ta chtěla pro Fasena čtyři roky vězení a pro Poujola rok.

Aféra s koninou se začátkem roku 2013 objevila v Irsku a Velké Británii, kde se koňské maso našlo v hamburgerech a lasagních. Později se výrobky s nepřiznaným koňským masem našly i v České republice a dalších zemích.

Paříž se při vyšetřování případu zaměřila na francouzskou společnost Spanghero, která začala po skandálu ztrácet klienty a nakonec zanikla. Její provozy a podnikání převzali noví majitelé pod názvem La Lauragaise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK