ČMKOS: Kratší práce bez krácení mzdy se dohodla v 77 pct firem

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Víc než tři čtvrtiny z 5500 společností a firem v Česku, kde o podmínkách vyjednávali odboráři a zaměstnavatelé, mají kratší pracovní dobu bez krácení mzdy. ČTK to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Centrála prosazuje zkrácení práce o půl hodiny denně z osmi na 7,5 hodiny. Argumentuje tím, že Češi tráví v zaměstnání mnohem víc času než lidé v jiných vyspělých zemích.

\"Podařilo se nám v 77 procentech firem, kde vyjednáváme, zkrátit pracovní dobu o půl hodiny bez ztráty mzdy. Vyjednáváme v 5500 subjektech, je to masa. Nikoho to nepoškodilo, nesnížilo to výrobu, naopak to zlepšilo kondici,\" uvedl Středula.

Odboráři by rádi dosáhli zkrácení pracovní doby nejen ve zbývajících 23 procentech podniků s kolektivním vyjednáváním, ale změnu prosazují do zákona pro všechny. Osmihodinová pracovní doba je v Česku už sto let, uzákonilo ji krátce po svém vzniku v prosinci 1918 tehdejší Československo. Patřilo tak k pokrokovým státům. Podle Středuly by ke zkrácení přispěla nejen kratší doba v zaměstnání, ale také delší dovolená. ČMKOS usiluje o uzákonění pěti týdnů.

Zaměstnavatelé záměry odborů odmítají. Podle nich by zkrácení práce a víc dovolené v době nedostatku pracovních sil mohlo výrobu ještě víc ohrozit a dál by zpomalilo ekonomický růst. Hospodářská komora se chystá ve středu k plánům odborů vyjádřit.

\"Proč jsou naše požadavky neuvěřitelné, když u německých sousedů, jejichž kapitál je v ČR nejvíc zastoupen, je v průměru pětatřicetihodinový týden? Nikdo tam nekrachuje,\" řekl Středula. Podle něj by změny v Česku měly být ale \"evoluční, ne revoluční\".

Odbory už dřív uvedly, že Česko má takovou délku pracovní doby, jaká byla ve vyspělých evropských zemích v 70. letech minulého století. Čeští pracovníci za rok odpracují v průměru přibližně o 400 hodin víc než jejich němečtí kolegové. Zatímco německý zaměstnanec měl na svém kontě 1363 hodin, jeho český kolega 1770. \"Za čtyři roky odpracuje český zaměstnanec o rok víc než německý, za kariéru je to o deset let víc. Je to fatální rozdíl. Lidé se pak cítí také mnohem víc unaveni,\" dodal předák.

Pracovní nasazení 16 hodin denně, o kterém se teď zmínil budoucí ministr průmyslu Karel Havlíček, odboráři neuznávají. Příští šéf resortu řekl, že sám tolik hodin denně pracuje a podobný výkon očekává i od svých spolupracovníků. \"Budoucí ministr se netají tím, že je workoholik. Rozhodně to ale nemůže přenášet na zaměstnance,\" podotkl Středula.

Výrazně delší pracovní dobu nevyžadují většinou ani zaměstnavatelé, a to jak u pracovníků, tak u manažerů. \"Pokud čtu jeho (Havlíčkovo) vyjádření správně, hovoří o propoceném tričku. Odpovědnou prací se dá tričko propotit ale i za sedm hodin,\" uzavřel viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK