Nezaměstnanost v hradeckém kraji v dubnu klesla na 2,1 procenta

10.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 10. května (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v dubnu meziměsíčně klesla o dvě desetiny procentního bodu na 2,1 procenta. Dosáhla tak nejnižší dubnové hodnoty v novodobé historii kraje. Nezaměstnanost v kraji se snížila třetí měsíc po sobě po předchozím prosincovém a lednovém růstu. Bez práce na konci dubna bylo 8101 lidí, o 748 méně než v březnu. Počet volných míst v kraji meziměsíčně vzrostl o 81 na 13.423. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v dubnu nezaměstnanost činila 2,2 procenta.

Počet nezaměstnaných v dubnu klesl ve všech pěti okresech kraje. Nejnižší nezaměstnanost byla nadále na Rychnovsku, kde činila 1,2 procenta. Rychnovsko, kde trh práce dlouhodobě ovlivňuje rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách s 9000 zaměstnanci, tak mělo po okrese Praha-východ druhou nejnižší nezaměstnanost v Česku. Praha-východ měla nezaměstnanost 1,1 procenta.

Druhá nejnižší nezaměstnanost v kraji byla v dubnu na Jičínsku, kde činila 1,7 procenta. Následovaly okres Trutnov s 2,1 procenta, Hradec Králové s 2,4 procenta a Náchod s 2,5 procenta. Ve všech okresech byl počet volných míst vyšší než počet nezaměstnaných.

Na trhu práce se s koncem zimy příznivě projevily sezonní práce. \"V plném proudu jsou sezonní práce především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě,\" uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Zaměstnavatelé mají největší zájem o zaměstnance převážně v technických a dělnických oborech.

ry dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK