Břežanský zámek, kde bydlel Heydrich, někdo koupil za 38,7 mil.Kč

10.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Panenské Břežany (u Prahy) 10. května (ČTK) - Dolní zámek v Panenských Břežanech u Prahy, který za druhé světové války obýval zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, dnes zájemce v dražbě koupil za 38,7 milionu korun. ČTK to zjistila na webu exekutorského úřadu. Elektronická dražba trvala 1,5 hodiny, vyvolávací cena byla 30 milionů korun.

Zámek postavený v 19. století je ve špatném technickém stavu, od roku 2017 je kulturní památkou. Společnost, které patří, je v likvidaci, dražbu objektu nařídil exekutor. Před rokem 1989 v zámku fungoval Výzkumný ústav kovů, později areál, který zabírá přes šest hektarů, sloužil jako sklad.

Heydrich, který byl mimo jiné spoluautorem takzvaného konečného řešení židovské otázky, byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor. Atentát na něj je považován za jednu z nejvýznamnějších akcí českého odboje.

V Panenských Břežanech je i takzvaný horní zámek, v němž za války bydlel další významný nacistický pohlavár Karl Hermann Frank. V barokním zámku je dnes památník národního odboje a útlaku. Součástí expozice jsou autentické předměty, například stůl vůdce sudetských Němců Konrada Henleina nebo kopie pankrácké gilotiny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK