Německá ekonomika vzrostla o 0,4 procenta, potvrdili statistici

23.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. května (ČTK) - Hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,4 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje. Hospodářství největší ekonomiky Evropské unie se tak na začátku roku vrátilo k růstu, pomohly mu především vyšší výdaje domácností a oživení ve stavebnictví.

V meziročním srovnání růst ekonomiky podle sezonně přepočtených údajů dosáhl 0,7 procenta.

Soukromá spotřeba vzrostla o 1,2 procenta, což je nejvíce od roku 2011. K celkovému růstu ekonomiky přispěla šesti desetinami procentního bodu. Investice ve stavebnictví se pak zvýšily o 1,9 procenta a k celkovému růstu přidaly 0,2 procentního bodu. Tomuto sektoru pomohla poměrně mírná zima.

K růstu ale přispěly i vyšší investice podniků do strojního a dalšího zařízení, stejně jako větší poptávka ze zahraničí. Rychleji než dovoz se zvyšoval vývoz. Naopak nižší byly výdaje státu na sociální pomoc a platy jeho zaměstnanců, uvedla agentura DPA.

Ve druhé polovině loňského roku trápily německou ekonomiku mezinárodní obchodní spory a situace v automobilovém průmyslu, který se musel přizpůsobit nové metodice měření emisí a spotřeby automobilů WLTP. Ve třetím loňském kvartálu ekonomika klesla o 0,2 procenta a ve čtvrtém stagnovala.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni se HDP Německa zvýšil o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let.

Vyhlídky německé ekonomiky ale teď zastiňuje přetrvávající obchodní nejistota, hrozba zvýšení amerických cel na dovoz automobilů z Evropy a chaotický odchod Británie z Evropské unie. Vláda letos snížila odhad růstu HDP na 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK