Co dělat, když autem na dovolené v cizině havarujete?

17.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Když máte nehodu v cizině, neplatí stejné pojistné podmínky jako u nás. Vše se řídí legislativou státu, kde k incidentu došlo. A tak se může lehce stát, že i když nehodu nezaviníte, škodu zaplatíte. Co udělat, abyste se podobné nepříjemnosti vyhnuli?

Z našeho pohledu je to zvláštní. Nehoda, kterou nezaviníte, by měla být hrazena z povinného ručení, ale v cizině se může stát, že je zaplatíte vy a budete se muset o tyto peníze soudit. To se týká povinného ručení. U havarijního pojištění se možná nebudete chtít handrkovat s cizí pojišťovnou a pomačkané plechy na vlastním autě uhrazeny dostanete. Ovšem pak budete platit celou výši pojistky bez bonusů.

Postup při nehodě v cizině

Když už se něco stane, rychle se ujistěte, že nedošlo ve vašem voze, ani v jiném či v jiných ke zranění lidí. V takovém případě zavolejte okamžitě zdravotnickou pomoc a sami se snažte poskytnout první pomoc. Bude-li potřeba, označte místo nehody výstražným trojúhelníkem, aby se vám ostatní doprava vyhnula. Nejste-li si jisti, jestli máte volat policii, vytočte svou asistenční službu. Ta funguje nonstop a operátor vám poradí, jak v dané situaci postupovat. V každém státě totiž neplatí, že musí být k nehodě automaticky policie volána.

V případě, že policii volat budete, zcela jistě budete s protistranou vysvětlovat, jak k nehodě došlo. To vše se zapíše do protokolu a vy byste jej měli podepsat. To ale pouze v případě, že textu v protokolu rozumíte. Nejste-li si zněním stoprocentně jisti, napište do protokolu česky, že znění nerozumíte a doplňte vlastní verzi nehody.

Co dělat při bouračce v zahraničí

(foto: Shutterstock)

 

Další nezbytnosti

To ale není vše. Stále pracujeme s verzí, že za nehodu může protistrana. Vy musíte od ní musíte mít nejlépe telefonem ofotografovaný řidičský průkaz a zelenou kartu – doklad o pojištění. Odborníci také radí nafotit si i místo nehody a čím víc fotek a různých úhlů, tím líp. Zcela jistě se budou hodit při likvidaci škody, a pokud k němu dojde, tak taky jako důkaz u případného soudního jednání. Úplně stejně to taky udělejte se škodou na vašem voze. Skutečně na nic nezapomeňte, jde o vaše peníze.

Pak musíte vyplnit tzv. evropský záznam o dopravní nehodě. Tento formulář byste měli mít s sebou, může vám ho ale poskytnout i policie. Výhoda evropského záznamu o nehodě je zřejmá: je přeložen do všech evropských jazyků a má tedy stejné znění a jsou v něm uvedeny všechny důležité body, kterou budou pro pozdější vyšetřování nehody důležité.

Důležití jsou ale nejen účastníci nehody, ale také případní svědci. Zkuste je požádat o nějaký průkaz totožnosti a například telefonní spojení.

Hlaste to hned

Vy jste povinni ohlásit neprodleně své pojišťovně, že k nehodě došlo, stejně by měl postupovat také viník nehody. Jenže jsme v cizině, takže se zpravidla musí počítat s tím, že se likvidace škody potáhne v řádů měsíců. To občas lidé s havarijním pojištěním nevydrží a použijí ho na úhradu škody, ačkoli tím ztratí již zmíněný bonus.

Pokud chcete, aby byla škoda hrazena z pojistky viníka, musíte se obrátit na pojišťovnu, kde je pojištěn. Měli by vám vyjít vstříc.

Existuje také tzv. kancelář pojistitelů, která má zastoupení v každém evropském státě (u nás Česká kancelář pojistitelů www.ckp.cz). Vy se můžete obrátit na tuto kancelář ve státě, kde k nehodě došlo a zjistit, jestli viníkova pojišťovna má zastoupení v České republice. Na domácí půdě se bude vše vyřizovat samozřejmě rychleji. Kancelář pojistitelů v zemi nehody vám také pomůže, když někdo od nehody ujede, nebo když do vás například v Itálii nabourá Chorvat.


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel