MPO chce, aby rozvojová banka dávala záruky i větším firmám

19.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Nové vedení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) chce, aby Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) poskytovala záruky nejen malým a středním podnikům, ale i větším firmám. Peníze chce najít v evropských a národních fondech a přilákat také více soukromých investic. Banka by podle náměstka ministra Jana Dejla mohla nabídnout bohatší portfolio služeb než dosud. Ministerstvo tak chce navázat na transformaci ČMZRB, která se řeší již několik let, a plánuje zároveň rozšířit její produkty, řekl Dejl ČTK.

Banka se podle něj už nyní zaměřuje na nové příležitosti po roce 2021, které budou navazovat na Inovační strategii ČR. \"Například pokud připravovaný Invest EU umožní podporu i větších podnikatelů s počtem zaměstnanců do 500, tak banka bude moci rozšířit své služby i pro tento segment,\" odpověděl na otázku, podle jakých kritérií by velké firmy vybírala. \"Již nyní můžeme říct,že jedním z kritérií bude podpora projektů, které budou vykazovat inovativní charakter,\" dodal.

Ministerstvo by podle něj chtělo mít rozvoj banky pod větší kontrolou a nabízet portfolio produktů firmám po celou dobu jejich vývoje. \"Na začátku můžete dát nějaké tzv. garážové firmě nebo spin-offu malou dotaci a poradenství, pak se posune dál a z malé firmy se stane střední. To už je firma, která má exportní potenciál,\" řekl Dejl.

Banka od roku 2017 zavedla šest nových produktů, které mají přispívat k růstu českých malých a středních firem. Loni například v programu Záruka 2015 až 2023 poskytla malým a středním podnikatelům podporu za 11 miliard korun, což bylo meziročně o třetinu víc. Ve spolupráci s komerčním sektorem loni umožnila uskutečnit více než šest tisíc podnikatelských projektů za více než 21 miliard Kč.

Čeští podnikatelé tak loni získali největší objem podpory od rozvojové banky ČR ve formě záruk a zvýhodněných úvěrů. Využít je mohou například na nákup nových inovačních technologií. Dejl připomněl nezávislost ČMZRB na státním rozpočtu. Její veškeré náklady jsou hrazeny z rozpočtů jednotlivých programů podpory, které banka spravuje, zdůraznil.

Českomoravská záruční a rozvojová banka byla založena v roce 1992 a jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená ministerstvy průmyslu, financí a pro místní rozvoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK