Čína má podezření na dumping u výrobků z umělého kaučuku

19.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 19. června (ČTK) - Čína začala vyšetřovat podezření z dumpingu při dovozu výrobků ze syntetického kaučuku ze Spojených států, Evropské unie a Jižní Koreje. Ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že k tomuto kroku přistupuje na základě žádosti předních domácích petrochemických společností.

Vyšetřování týkající se etylen-propylen-dienového (EPDM) kaučuku by mělo být uzavřeno do 19. června 2020, v případě nutnosti ale může být prodlouženo, uvedlo ministerstvo.

Stížnost podaly firmy Jilin Petrochemical, která spadá pod společnost China National Petroleum Corporation (CNPC), a Shanghai Sinopec Mitsui Elastomers. Obě jsou předními producenty kaučuku EPDM, který se používá zejména při výrobě elektrických kabelů a pneumatik, uvedla agentura Reuters.

Spojené státy loni vyvezly do Číny 105.797 tun EPDM, zatímco dovoz z Koreje činil 53.413 a z EU 25.368 tun. Celkové dodávky z těchto zemí se na dovozu EPDM do Číny podílely téměř 80 procenty, uvedlo ministerstvo. To vychází z dat, která mu poskytli stěžovatelé.

Vývozní ceny z USA, EU a Koreje byly v případě těchto výrobků pod úrovní cen na jejich domácích trzích, tvrdí stěžovatelé. Dodávají, že dumpingový vývoz na čínský trh jim způsobil značné škody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK