Německé akcie se dostaly nejvýše od loňského září

20.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 20. června (ČTK) - Německé akcie se vyšplhaly na nejvyšší úroveň od loňského září díky očekávání, že americká centrální banka (Fed) by v brzké době mohla snížit své úrokové sazby. Z nadějí na nižší úroky těžily také další akciové trhy v Evropě.

Hlavní index německé burzy DAX uzavřel dnešní obchodování s nárůstem o 0,38 procenta na 12.355,39 bodu. Během dne vystoupil až na 12.438,37 bodu, tedy nejvýše od září.

Fed ve středu ponechal své úrokové sazby beze změny. Naznačil však, že by ve zbytku letošního roku mohl úroky snížit až o půl procentního bodu. Americká centrální banka uvedla, že bude postupovat tak, aby udržela hospodářský růst. Zároveň ve svém prohlášení vypustila formulaci, že bude při úpravě úrokových sazeb \"opatrná\".

Panevropský akciový index STOXX 600 se dnes vyšplhal až na šestitýdenní maximum. Obchodování uzavřel s nárůstem o 0,36 procenta na 386,16 bodu. K jeho růstu podle agentury Reuters přispěl rovněž optimismus ohledně obnovení obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou.

Evropské akciové trhy již v úterý podpořil šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, který naznačil možnost snížení úrokových sazeb v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK