Jaké doklady vyřídit při bourání starého domu?

19.07.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jaké doklady vyřídit před a po demolici? Kdy vám bude hrozit pokuta? A které úřady musíte kontaktovat?

Demolice starého domu není jen tak a musíte si před ní vyřídit řadu dokladů, bez nichž nemůžete začít dům bourat.

„Jste vhodný na demolice? Jste jako hrom do police?"

Jaké doklady vyřídit před a po demolici?

Zdroj: Shutterstock

Ohlášení demolice či stavební povolení na demolici?

Nejdříve si ujasněte, zdali potřebujete pouze ohlášení demolice, nebo bude nutné mít k demolici stavební povolení. Obecně platí, že to, co jste stavěli bez ohlášení či povolení, tak můžete i zbourat bez povolení či ohlášení.

Ovšem na bourání domů, garáží a dalších objektů bude nutno stavební povolení. A k tomu musíte vyplnit žádost o demolici a doložit dokumentaci (povolení od sousedů, plány bourané stavby, pasport). U větších staveb je nutno doložit i projekt demolice. Pokud je vyžadováno stavební povolení, tak bourání musí provést specializovaná firma, která vám vystaví potvrzení (při bourání svépomocí prohlášení stavbyvedoucího a doklad o jeho kvalifikaci).

Co můžete zbourat bez ohlášení či stavebního povolení

Kůlnu na nářadí, nízký plot, nadzemní bazén, kurník, holubník, voliéry a další můžete zbourat bez povolení. Opět i zde platí pravidlo o tom, co jste stavěli bez ohlášení či povolení, tak můžete i zbourat bez povolení či ohlášení. Nicméně nejedná se o velké stavby typu domu, či garáže.

Je starý dům zakreslen v katastru nemovitostí?

Jestliže dům, který chcete zbourat, není zakreslen a nemá plány, tak jej musíte před samotnou žádostí o demolici nechat zaměřit, zakreslit a vypracovat zjednodušenou dokumentaci stavby. Musíte tedy stavbu zlegalizovat a nechat si vystavit pasport stavby (ale může se jednat například i o pasport studny a dalších objektů).

Cena se většinou pohybuje na základě rozlohy stávajícího domu, počítejte s náklady kolem 5 000 Kč, ale mohou být i vyšší.

Jestliže je ve starém domě škodlivý či nebezpečný materiál (azbest apod.), tak jeho likvidaci musíte ohlásit a následně postupovat dle legislativy. 

Například zmíněný azbest musí vždy likvidovat certifikovaná společnost. Jiná forma odstranění je ilegální a hrozí vám za ni pokuta.

Žádost o demolici

Žádost o demolici (Žádost o povolení odstranění stavby) je úřední dokument, který budete posílat stavebnímu úřadu, který následně schválí či zamítne bourání objektu.

Jestliže je ohlášení úplné a nejsou v něm závažné chyby a jsou splněny veškeré podmínky pro udělení souhlasu, tak stavební úřad vydá souhlas s odstraněním stavby obvykle do 30 dnů od dne podání ohlášení (žádosti).

Tato lhůta je ovšem pořádková a musí se vyčkat do té doby, než žadatel (tedy vy) obdrží písemný souhlas. 

Tento souhlas nabývá právní účinnost dnem doručení a vy můžete stavbu začít odstraňovat.

Proti tomuto souhlasu se nedá odvolat, někdo ovšem může podat podnět k přezkumnému řízení, které lze zahájit do 1 roku ode dne, kdy souhlas nabyl právních účinků.

Dále potřebujete projekt bouracích prací (vyhotoví projektant, investice zhruba 6 000 Kč dle zastavěné plochy domu) a doklad o vlastnictví nemovitosti (výpis z katastru nemovitostí).

Pozor, při neplnění požadovaných povinností, které vám ukládá stavební zákon, vám může být udělena pokuta až do výše 200 000 Kč.

Sousedé

Pro bourání potřebujete přiložit k žádosti o demolici souhlas sousedů, tak všechny sousedy obejděte. Pokud váš pozemek sousedí s obecním, tak souhlasit s demolicí musí rovněž rada obce.

Problém může nastat v tom, že staré domy se často lepily na sebe, a vy tak budete muset vaši zeď sdílenou se sousedem zanechat. Tak s tím dopředu počítejte a při demolici buďte opatrní na danou zeď.

Přeložka elektřiny

O přeložení elektrického vedení musíte žádat dodavatele elektřiny pomocí Žádosti o přeložku, ve které uvedete vaše kontaktní údaje a důvody k přeložení (v tomto případě demolice domu a stavba nového).

K žádosti je nutno doložit ještě 

  • snímek pozemkové mapy s vyznačením dotčené nemovitosti, se zakreslením stávajícího stavu zařízení distribuční soustavy a se zřetelně označenými úseky, které požadujete přeložit.

Tento snímek můžete vyříznout ze stránek katastru nemovitostí a samotné elektrické vedení na domě ještě doložit fotodokumentací s označením vedení.

Tip: Jak najít vaši nemovitost v katastru nemovitostí snadno a rychle?

Pokud máte již projektovou dokumentaci k novému domu, tak ji rovněž můžete přiložit.

Následně vás kontaktuje dodavatel elektřiny a vy se domluvíte na postupu přeložení.

Přeložka elektřiny je velmi nákladná věc, distributor si může naúčtovat na sto až sto padesát tisíc korun.


Čtěte také:

Velká stavební revoluce. Na povolení by se mělo čekat maximálně rok

Kdo psal novelu stavebního zákona?

Kdy nepotřebujete stavební povolení?


Demolice - kam s ním?

Stavební úřad vám schválil demolici domu a nyní k samotné demolici.

Před samotným bouráním musíte mít odpojenou vodu, elektřinu, plyn i kanalizaci a mít odevzdaný elektroměr či plynoměr. Přípojky vody, plynu či kanalizace musí být při demolici i následné nové výstavbě chráněny.

Dopředu si rovněž zajistěte, kam a jak budete jednotlivé typy odpadu odvážet. Tedy pokud vám demolici neprovádí firma, která tyto služby zajišťuje. Nicméně bourání svépomocí je poměrně nenáročné a můžete tímto způsobem ušetřit náklady. Ale dbejte o své zdraví a demolujte s rozvahou a s ochrannými pomůckami.

Řada materiálů se dá recyklovat či jinak využít (cihly, trámy), tak se podívejte, v jakém jsou různé typy materiálů stavu, a znovu je využijte.

Pokud narazíte na nebezpečný odpad, tak jej musí odvést specializovaná firma.

Doklady po demolici?

Po demolici zbývají ještě další dva kroky a to nahlášení úspěšně provedené demolice stavebnímu úřadu.

A poslední krok je odstranění nemovitosti z katastru nemovitostí  – stavební úřad předá potvrzení o odstranění, které je třeba zanést na příslušný katastrální úřad.

Na konec jen upozorníme na to, abyste měli uschována potvrzení o tom, kam byl uložen váš odpadní materiál a další povolení a potvrzení.

Náklady na demolici jsou různé a většinou se pohybují kolem 150 až 300 tisíc korun. Záleží na mnoha faktorech (jakým způsobem bouráte, materiál, přeložka atp.).

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ