Dolar po zmírnění obav z prudkého poklesu úroků roste

19.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Americký dolar dnes oživuje ze čtvrtečního propadu způsobeného komentářem jednoho z představitelů centrální banky USA (Fed). Komentář vyvolal obavy z agresivního snížení úroků v tomto měsíci. Fed však později reagoval na tento komentář s tím, že se nevztahoval k aktuálnímu vývoji jeho politiky.

Kolem 17:20 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,4 procenta na 97,16 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,5 procenta na 1,1223 USD a k jenu o 0,4 procenta na 107,7 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,1 procenta na 120,81 JPY.

Prezident newyorského Fedu John Williams ve čtvrtek obhajoval preventivní nástroje měnové politiky s tím, že je lepší podniknout preventivní akce než čekat na to, až se objeví ekonomická katastrofa. Trhy si to vysvětlily tak, že Fed na svém zasedání koncem měsíce přistoupí k agresivním opatřením. Nicméně Fed následně na to uvedl, že Williamsův komentář byl pouze akademickým vyjádřením a nevyjadřoval se k tomu, jakým směrem se bude vyvíjet aktuální politika Fedu.

Většina investorů očekává, že Fed koncem měsíce sníží úroky o čtvrt procentního bodu. Šance na snížení úroků o půl procentního bodu dnes klesla na 43,1 procenta, když ve čtvrtek po komentáři Williamse stoupla až na 60,2 procenta. Dolar posiluje navzdory očekávanému snížení úrokových sazeb, protože investoři sázejí na to, že svoji měnovou politiku uvolní také další přední světové centrální banky, napsala agentura Reuters.

Dolar je citlivý na jakékoliv zprávy Fedu, protože investoři zaujali pozice, které počítají s nejméně třemi sníženími úrokových sazeb do konce letošního roku. Pokud se tato pravděpodobnost změní, výrazně se změní i vývoj kurzu, uvádějí obchodníci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK