Primární rozpočet řecké vlády byl do července v přebytku

16.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 16. srpna (ČTK) - Primární rozpočet centrální vlády Řecka vykázal za prvních sedm měsíců letošního roku přebytek 1,77 miliardy eur (45,57 miliardy Kč). To je vysoko nad stanoveným cílem, který naopak předpokládal deficit. K výrazně lepším výsledkům přispěly vyšší příjmy vlády, uvedlo dnes ministerstvo financí.

Primární rozpočet centrální vlády nezahrnuje obsluhu dluhu, hospodaření systému sociálního zabezpečení a rozpočty místních samospráv. Liší se tak od údajů, které sledují věřitelé Řecka, tedy Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Primární rozpočet ale naznačuje, v jakém stavu má země své finance.

Pro období leden až červenec vláda očekávala, že primární rozpočet skončí v deficitu 803 milionů eur. Skutečnost tedy prognózu překonala o 2,58 miliardy eur.

Čisté příjmy z daní činily 28,6 miliardy eur, což bylo o 2,1 miliardy eur více, než čekala vláda. Výdaje dosáhly 30,4 miliardy eur a proti odhadům byly nižší o 627 milionů eur.

Na letošní rok vláda očekává, že přebytek primárního rozpočtu dosáhne 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Podle cílů stanovených záchranným programem, na němž se Atény dohodly s věřiteli, by měl přebytek činit 3,5 procenta HDP.

Řecko od roku 2010 obdrželo záchranné úvěry v celkovém objemu 260 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Poslední úvěrový program v objemu 86 miliard eur skončí letos v srpnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK