Havlíček na MF jedná o rozpočtu pro průmysl i pro vědu

19.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) před jednáním na ministerstvu financí novinářům řekl, že nebude ze státního rozpočtu pro příští rok žádat o peníze navíc. Návrh rozpočtu pro MPO činí zhruba 37,5 miliardy korun bez evropských zdrojů, což je zhruba o miliardu více než loni. Otevřené jsou podle něj jen desítky milionů korun, které jsou vázané na digitalizaci. Havlíček dnes bude mluvit s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) nejen o rozpočtu pro svůj resort, ale i pro výzkum, vývoj a inovace.

Rozpočet na výzkum má příští rok posílit na 37 miliard korun ze současných 36 miliard. Loni se podle Havlíčka na vědu ze státního rozpočtu vyčerpalo zhruba 33,3 miliardy korun. Podle ministra tak vláda plní své priority, v nich se zavázala, že bude podporovat vědu a vývoj. Poznamenal, že v roce 2015 putovalo od státu na vědu 27 miliard korun. \"Takže tam rekordně navyšujeme,\" řekl.

V rozpočtu pro ministerstvo průmyslu a obchodu je navržena částka zhruba 37,5 miliardy korun bez evropských zdrojů, která se zvýšila zhruba o miliardu. \"V zásadě můžeme říct, že obě kapitoly rostou, odpovídá to našim dohodám, které jsme v posledních týdnech a měsících s resortem financí ukonali. Dnes se nejdeme handlovat a vyjednávat nějaké fatální nové zdroje,\" dodal ministr.

V řádu desítek milionů korun jsou otevřené peníze pro digitalizaci, ale ty jsou podle Havlíčka vázány, jak se budou vyvíjet tyto investice.

Výdaje ministerstva průmyslu a obchodu by měly v roce 2020 proti letošnímu roku stoupnout i s evropskými zdroji o 24 procent na 49,1 miliardy korun, tedy asi o deset miliard Kč. Bude ale záležet na tom, jak se bude dařit čerpání, řekl dnes Havlíček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK