Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,9 procenta

23.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX stoupl o 0,9 procenta na 1045,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se opět nejlépe vedlo akciím výrobce antivirových programů Avast. Naopak nejvíce oslabily akcie Komerční banky. Předcházející týden české akcie posílily o 1,3 procenta.

\"V uplynulém týdnu nastalo na finančních trzích určité uklidnění. Výnos amerického desetiletého dluhopisu přestal po třech týdnech prudce klesat, což si mohou investoři vykládat tak, že již neroste dále pravděpodobnost recese. Uklidnění na dluhopisovém trhu a připravenost americké centrální banky Fed snižovat sazby podpořily riziková aktiva a americké akciové indexy za týden přidaly dvě až tři procenta. V Evropě byl růst tlumenější, indexy rostly o jedno až dvě procenta,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Hvězdou týdne na pražské burze se stal výrobce antiviru Avast, který přidal silných 8,65 procenta na 113 Kč. Podle Trampoty je to pokračující reakce na výborné výsledky zveřejněné před týdnem a zlepšení výhledu. Za poslední dva týdny tak Avast vyskočil téměř o 23 procent. Nejhůře si vedla Komerční banka, která přišla o dvě procenta na 818 Kč.

Obchodování v příštím týdnu může být zatíženo odvetným opatřením Číny, které bylo zveřejněno dnes. Tento krok dále prohloubil obchodní válku a komplikuje rozhovory mezi oběma stranami. \"I přes podporu, kterou trhům poskytuje současná rétorika amerického Fedu, podle nás budou pokračovat zprávy o možné recesi ve světovém hospodářství. Očekáváme tak další rozkolísané obchodování i v příštím týdnu,\" uzavřel Trampota.

fd rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK