Čína je podle vicepremiéra připravena řešit spor s USA jednáním

26.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 26. srpna (ČTK) - Čína je ochotna řešit obchodní konflikt se Spojenými státy prostřednictvím klidných rozhovorů a rozhodně se staví proti další eskalaci tohoto sporu. Uvedl to dnes čínský vicepremiér Liou Che. Dodal, že americké firmy jsou v Číně vítány a že s nimi bude dobře zacházeno.

Americký prezident Donald Trump v pátek oznámil dodatečné clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 550 miliard dolarů (12,8 bilionu Kč). Reagoval tak na odvetná čínská cla na dovoz z USA v roční hodnotě 75 miliard dolarů. Trump navíc na svém twitterovém účtu napsal, že americké podniky by měly hledat alternativy k podnikání v Číně, včetně přesunu výroby z Číny do USA.

\"Vítáme firmy z celého světa, včetně Spojených států, aby investovaly a podnikaly v Číně,\" uvedl dnes podle agentury Reuters čínský vicepremiér. Dodal, že Čína bude nadále vytvářet dobré investiční prostředí a chránit práva v oblasti duševního vlastnictví.

Americký ministr financí Steven Mnuchin uvedl, že Trump by mohl firmám odchod z Číny nařídit. Mohl by tak podle ministra učinit v případě, že by vyhlásil stav nouze.

Obchodní válka mezi USA a Čínou má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese. Investoři proto začali prodávat akcie a přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv, jako jsou státní dluhopisy a zlato.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK