Lidí žijících „single“ přibývá

05.09.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Lidí mezi dvacítkou a čtyřicítkou, kteří žijí sólo, neustále přibývá. Má to dopad na společnost i životní prostředí. Proč je styl single tak populární?

Po roce 1989 nebyl počet lidí mez 21 až 39 roky tak velký. Jakmile se ale otevřely hranice, lidi začali cestovat, pracovat a studovat v zahraničí a do nějakého vztahu přestali spěchat. Společnost také toleruje budování kariéry „na úkor“ rodiny. A tak se počet singles rok od roku zvyšuje.

Singles u nás

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že při posledním sčítání lidu v roce 2011 u nás žilo 300 tisíc samostatně bydlících jednotlivců ve věku 20 až 39 let, tedy asi každá desátá domácnost v této věkové skupině, každý devátý muž a každá třináctá žena.

Jaký byl vývoj singles a jaký je předpoklad jejich počtu ve věku 20–39 let?

  • 1970 - 46 500 (muži 2,2 %, ženy 1,2 %)
  • 1980 - 92 600 (muži 4,1 %, ženy 1,9 %)
  • 1991 - 133 800 (muži 6,7 %, ženy 2,6 %)
  • 2001 - 204 500 (muži 8,7 %, ženy 4,4 %)
  • 2011 - 300 500 (muži 11,5 %, ženy 7,5 %)

předpoklad:

  • 2020 - 400 000 (muži 14 %, ženy 11 %)

Život single: bez vztahu – bydlení, práce

Zdroj: Pixabay

Jací jsou a kde žijí?

Podle výzkumů odborníků z brněnské Masarykovy univerzity jsou sami žijící lidé vzdělanější než průměrná populace. Ženy jsou skoro o polovinu častěji vysokoškolačky, pokud je srovnáme s průměrem všech žen ve stejné věkové skupině. Vysokoškolské vzdělání má každý pátý single.

Singles jsou také oproti běžné populaci daleko častěji zaměstnaní, hlavně ženy.

Podle očekávání žije nejméně singles na vesnicích. Se zvyšujícím se počtem obyvatel obce se ale zvyšuje i množství single domácností. Nejvíc jich žije ve městech nad 100 tisíc obyvatel, 14 % ve stejné věkové skupině.

Příčiny a pocity

Důvodů, proč lidé žijí sami, je velmi mnoho. Společnost je netlačí k tomu založit rodinu, nemusí sdílet s nikým jeho problémy, neexistuje nic jako společný prostor, kde by se musela dodržovat určitá pravidla. Singles také netrvají na dětech, ale připouštějí, že se jejich názor může časem změnit. Jiná jejich část ale také říká, že si už jen těžko dokáží představit život ve dvou, mnozí se bojí, že by byly zničeny jejich rituály – od chození ve spodním prádle hned po příchodu z práce až po správně uložený kartáček na zuby v koupelně.

Samotou netrpí, je jim v ní dobře. Většinou dělají práci, kterou mají rádi a věnují se jí skoro pořád. Tímto stereotypem jsou naopak skličováni ti, co jsou sice sólo, ale od práce si chtějí odpočnout. Ovšem okolí je vnímá jako „ty bez závazků a se spoustou času“, takže jim spíš ještě naloží.

Dopady

Dalo by se logicky usoudit, že singles budou mít daleko větší energetickou spotřebu než sdílené domácnosti. Týká se to však jen rozměrů jejich bydlení. Ty jsou větší, než připadne prostor na jednoho ve sdíleném bydlení. Ale jinak spíš hledí na ochranu životního prostředí, mnozí z nich nemají televizi ani mikrovlnnou troubu a také říkají, že méně létají, aby po sobě zanechali co nejmenší ekologickou stopu.

Podle odborníků je téměř jisté, že počet singles sice nebude stoupat tak strmě, ale nezastaví se. A společnost by na to měla myslet. Uvažuje se o bytových domech s malými byty, kde by byly některé prostory společné, například prádelna, fitko nebo společenská místnost.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU