Kvíz: Znáte nejdůležitější telefonní čísla?

16.09.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Tísňová čísla nejsou složitá a nazpaměť by je měl umět úplně každý. Někdy se ale můžou plést. Otestujte si, zdali víte, kam v případě nebezpečí zavolat.

Čísla na tísňové linky se učí už děti na základních školách. Přístup je na nich nepřetržitý a volání bezplatné, ať už využíváte mobilní telefon nebo pevnou linku. To samé platí i pro telefonní automaty, při vytáčení není nutné použít žádnou předvolbu.

Jaké máme tísňové linky v ČR?

V Česku se rozlišuje 5 základních tísňových linek. Patří sem záchranný hasičský sbor, městská nebo obecní policie, policie ČR, zdravotnická záchranná služba a jednotné evropské číslo tísňového volání.

Čísla na tísňové linky v ČR – výčet, kvíz

Zdroj: Pixabay

Kdy volat na jednotné evropské číslo tísňového volání?

Pokud jste si jisti tím, čí pomoc potřebujete, volejte konkrétní telefonní číslo. V situaci, kdy si nevíte rady, zda např. potřebujete pouze policii anebo rovnou i záchranku, vytočte jednotné evropské číslo tísňového volání. To slouží k ohlášení téměř jakékoliv nebezpečné události. Zavolat na něj můžete, i pokud je k případu třeba více složek integrovaného záchranného systému.

Jako na jediné číslo na něj lze také volat bez toho, aniž byste museli mít v mobilu vloženou SIM kartu. Využít ji můžete i ze zahraničí, kde operátor nemá pokrytí signálem a i přes zamknutou obrazovku na mobilu.


Čtěte také:


Kdy volat na tísňová čísla?

Na čísla volejte, pokud ve vašem okolí dojde k vážnému ohrožení zdraví a především života, životního prostředí anebo majetku. Tyto linky jsou zřízeny pro stav opravdové nouze, jejich zneužití je proto trestný čin. Volajícímu navíc může být udělena pokuta až do výše 200 000 korun.


Čísla na tísňové linky v ČR

Kam se dovoláte, pokud vytočíte 155?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel